Volvo Cars bo električen model EX30 izdeloval v Evropi

ByAna Koren

29. oktobra, 2023 , ,
Volvo ex30 / VolvoVolvo ex30 / Volvo

Volvo Cars bo popolnoma električen model EX30 izdeloval v Evropi

Volvo Cars je razglasil, da bodo njihov popolnoma nov, popolnoma električni model, Volvo EX30, izdelovali v tovarni v Gentu v Belgiji, in sicer od leta 2025 naprej. Odločitev za to širitev proizvodnje je sledila “močnemu povpraševanju” po naslednji generaciji majhnega električnega križanca/SUV. Prve dobave tega pričakovanega modela so napovedane za konec leta 2023.

Novo evropsko proizvodno enoto bo uporabljeno za povečanje proizvodnih zmogljivosti in zagotavljanje zadostnih količin modela EX30 za pričakovano povpraševanje v Evropi, kot tudi za izvoz po vsem svetu. Tovarna v Gentu že uspešno proizvaja električne modele XC40 in C40.

Volvo je poudaril svojo ambicijo izdelovati avtomobile v regijah, kjer so najbolj prodajani. Modela XC60 in XC40 že izdelujeta tako v Evropi kot na Kitajskem.

Poteza je srateška

Ta strateška poteza, ki vključuje dodatno proizvodno enoto na Kitajskem, prinaša večjo prilagodljivost proizvodnje za model EX30, ki napoveduje, da bo eden najbolj prodajanih Volvo modelov. To je ključnega pomena v trenutnih izzivih, povezanih z dobavno verigo in negotovostjo glede mednarodnih trgovinskih odnosov.

Volvo EX30 je bil predstavljen v začetku tega leta in bo na voljo po vsem svetu, vključno z ZDA. Osnovna različica s pogonom na zadnja kolesa bo na voljo začenši pri 36.245 USD. Različica s pogonom na vsa kolesa pa bo stala od 46.095 USD. Vprašanje, ali bo cena ostala konkurenčna z evropsko proizvodnjo, je postalo izredno zanimivo.

Jim Rowan, izvršni direktor Volvo Cars, je pojasnil: “Naša ambicija je ponuditi model EX30 po vsem svetu po privlačni ceni. To bo olajšalo prehod na vožnjo električnih Volvov za več ljudi in hkrati prispevalo k maržam podjetja. Dodajanje proizvodnje v Gentu je logična poteza, saj želimo zadovoljiti veliko povpraševanje po našem vznemirljivem majhnem električnem SUV-ju po vsem svetu.”

Načrt Volva je jasen – povečati delež prodaje popolnoma električnih avtomobilov na 50 odstotkov do sredine desetletja in doseči 100 odstotkov do leta 2030. Poleg modela EX30 so v načrtu tudi modela Volvo EX90 in Volvo EM90, ki bodo dodatno okrepila portfelj električnih vozil podjetja.

vir

Foto: Volvo

Portal24