Von der Leyen: Evropa si ne more privoščiti, da bi Rusija zmagala

Ursula von der Leyen [Foto: Wikimedia/Dati Bendo]

Von der Leyen: Evropa si ne more privoščiti, da bi Rusija zmagala

Evropska unija stoji pred kritičnim trenutkom v svoji zgodovini, ko se sooča z nevarnostjo ruske zmage v vojni v Ukrajini. Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, je v svojem nedavnem govoru poudarila, da si Evropa ne more privoščiti, da bi Rusija zmagala, ne glede na politične spremembe v ZDA po predsedniških volitvah. “Preprosta resnica je, da nimamo razkošja udobja. Nimamo nadzora nad volitvami ali odločitvami v drugih delih sveta. In preprosto nimamo časa, da bi se izognili temu vprašanju,” je izjavila von der Leyen, naglašajoč pomen enotnosti in odločnosti Evrope.

Von der Leyen je opozorila na resne posledice, ki bi jih ruska zmaga imela za Evropo in svet. Poudarila je, da je cena negotovosti in morebitne ruske zmage previsoka in da je čas, da Evropa “stopi gor”. Njene besede so odmevale v času, ko so komentarji Donalda Trumpa, republikanskega favorita za predsednika ZDA, ki podpira Rusijo, vzbudili zaskrbljenost in obsodbo zahodnih voditeljev. Evropejci so vse bolj zaskrbljeni, da bi lahko ob morebitni spremembi v ameriški politiki ostali sami v podpori Ukrajini.

Izdatki za obrambo

V luči teh izzivov je von der Leyen pohvalila povečanje izdatkov za obrambo, ki so ga evropske države izvedle v zadnjih dveh letih, in poudarila potrebo po nadaljnjem napredku za “bolj suvereno Evropo”. Napovedala je tudi prihajajočo evropsko strategijo industrijske obrambe, osredotočeno na skupna javna naročila, s čimer bi spodbudila domačo proizvodnjo in poslala “močan signal” zasebnemu sektorju. Ta strategija sledi uspešnim modelom, kot je bil nakup cepiv proti COVID-19, in namerava usmeriti sredstva EU v projekte z največjim možnim učinkom.

Skupna evropska strategija in izzivi

Von der Leyen je poudarila pomen skupnega delovanja in pripravljenosti na morebitne prihodnje izzive, vključno z vojno. “Grožnja vojne morda ni neposredna, ni pa nemogoča. Tveganja vojne ne bi smeli pretiravati, ampak bi morali biti nanje pripravljeni,” je dejala, s čimer je opozorila na nujnost hitrega ukrepanja. Evropska komisija razmišlja tudi o uporabi zamrznjenih sredstev ruske centralne banke za nakup orožja za Ukrajino, kar kaže na širši pristop k reševanju konflikta in pripravljenosti na povojno obnovo.

Von der Leyen je v svojem govoru jasno izrazila, da je zdaj čas za Evropo, da prevzame odgovornost za lastno varnost in blaginjo. S povečanjem izdatkov za obrambo, skupnimi naročili in strategijo industrijske obrambe se Evropa pripravlja na soočenje z izzivi, ki jih prinaša ruska agresija na Ukrajino. Poudarek na skupnem delovanju in pripravljenosti na morebitne prihodnje izzive kaže na resnost situacije in odločnost Evrope, da zagotovi mir in stabilnost na svojem kontinentu.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Dati Bendo