Von der Leyen, Sunak in dogovor o Severni Irski

Von der Leyen in Rishi Sunak: Dogovor o Severni Irski je novo poglavje v naših odnosih

Evropska unija in Velika Britanija sta dosegli dogovor o izvajanju protokola o Severni Irski. Protokol odpira novo poglavje v medsebojnih odnosih, pravita predsednica komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak.

“Dosegli smo načelni dogovor in na podlagi tega bomo lahko odprli novo poglavje. Sporazum zagotavlja dolgoročne rešitve, za katere oba verjameva, da bodo delovale za vse ljudi in podjetja na Severnem Irskem,” je na skupni tiskovni konferenci s Sunakom dejala Von der Leyen.

“Z veseljem sporočam, da smo naredili odločilen korak naprej,” je dejal Sunak. Poudaril je, da so se dogovorili o spremembah prvotnega protokola. Novi Windsorski okvir je zdaj tisti, ki označuje nov začetek v naših odnosih, je dodal Sunak.

“Verjamem, da smo našli načine za odstranitev negotovosti in izzivov za prebivalce Severne Irske,” je dejal britanski premier.

Protokol o Severni Irski je del dogovora o izstopu Velike Britanije iz EU. Predvideva, da Severna Irska, ki je del Združenega kraljestva, ostane del enotnega EU trga, da ne bi ogrozila rezultatov mirovnega sporazuma, doseženega na veliki petek leta 1998.

Ta sporazum je odpravil mejni nadzor na irskem otoku med Severno Irsko in Republiko Irsko.

“Neovirana trgovina med Severno Irsko in preostalo Veliko Britanijo”

Ker se je London odločil za tako imenovani ”trdi brexit”. Trdi brexit pomeni izstop iz enotnega trga in carinske unije, pa je moral najti rešitev za Severno Irsko.

Protestantske, unionistične stranke na Severnem Irskem z dogovorjenim protokolom niso zadovoljne. Sporazum namreč predvideva carinske kontrole za blagovno menjavo iz Velike Britanije na Severno Irsko, da ne bi poškodovali celovitosti enotnega trga.

Sunak je dejal, da bo Windsorski okvir omogočil nemoteno trgovino med Severno Irsko in ostalim delom Združenega kraljestva.

Sporazum

Komisija navaja, da so bile v okviru sporazuma o izstopu Velike Britanije iz EU najdene skupne rešitve. Dogovorjene rešitve med drugim zagotavljajo prožne ukrepe za pretok blaga za končno uporabo na Severnem Irskem in učinkovite zaščitne ukrepe, ki zagotavljajo zaščito enotnega trga EU. Uvaja se razlikovanje med blagom, za katerega obstaja tveganje vstopa na enotni trg EU, in blagom, ki temu tveganju ni izpostavljeno.

Na sanitarnem in fitosanitarnem področju (SPS) skupne rešitve zagotavljajo, da bo na policah supermarketov na Severnem Irskem na voljo enaka hrana kot v preostalem delu Združenega kraljestva. V praksi bo agroživilske izdelke za končno maloprodajo na Severnem Irskem mogoče uvažati iz Združenega kraljestva z minimalnimi zahtevami glede certificiranja in nadzora.

Standardi javnega zdravja Združenega kraljestva se bodo uporabljali za agroživilsko maloprodajno blago za končno porabo na Severnem Irskem. Pravila EU o zdravstvenem varstvu rastlin in živali za zaščito enotnega trga EU še naprej veljajo.

Predstavljen je koncept zaupanja vrednih trgovcev

Nova carinska ureditev uvaja koncept zaupanja vrednih trgovcev. Blago, ki ga prevažajo zaupanja vredni trgovci in za katerega ni nevarnosti, da bi končalo na enotnem trgu EU, bo imelo drastično drugačno upravno obravnavo. Za blago, za katerega obstaja tveganje vstopa na enotni trg EU, bodo veljali polni carinski postopki.

Dogovorjena je bila tudi rešitev za zagotovitev, da imajo ljudje na Severnem Irskem dostop do vseh zdravil, vključno z novimi zdravili, ob istem času in pod enakimi pogoji kot ljudje v preostalem delu Združenega kraljestva. To dopolnjuje rešitev, ki jo je aprila 2022 sprejela EU za dobavo generičnih zdravil Severni Irski. Te nove ureditve omogočajo novi zaščitni ukrepi, zlasti označevanje, ki zagotavljajo, da zdravila ne pridejo na enotni trg EU.

Sporazum je okrepil vlogo regionalnega parlamenta Severne Irske, ki bo lahko preprečil uporabo evropske zakonodaje v zvezi z blagom na Severnem Irskem.

Sodišče Evropske unije ostaja edini in končni razsodnik glede spoštovanja pravic EU na enotnem trgu. Slednje je bila ena največjih težav za trde zagovornike brexita.

Premier Sunak mora sedaj prepričati predstavnike svoje konservativne stranke v parlamentu in severnoirske Demokratične unionistične stranke (DUP), da sprejmejo dogovorjene rešitve. Omenjena stranka je protokolu najbolj nasprotovala.

DUP je doslej zavračala sodelovanje v vladi Severne Irske, dokler po njihovih besedah ​​ne bodo rešena sporna vprašanja iz protokola.

vir Foto: Ursula von der Leyen Twitter