Von der Leyen: Združeno kraljestvo na poti k ponovni vključitvi v EU?

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, je na podelitvi nagrad POLITICO 28 v Bruslju vzbudila pozornost, ko je izrazila optimizem glede možnosti, da bi se Združeno kraljestvo ponovno pridružilo Evropski uniji. Von der Leyen je mlade generacije pozvala, naj “popravijo” napako, imenovano brexit, in izpostavila, da je to naloga naslednjih generacij.

Med intervjujem je von der Leyen poudarila, da svojim otrokom nenehno govori o potrebi po popravku napake brexita. “Moram reči, da svojim otrokom nenehno govorim: ‘To morate popraviti. Naredili smo napako, to morate popraviti.’ Tako da tudi tukaj mislim, da je smer gibanja, kar je moje osebno mnenje, jasna,” je dejala.

Reakcija Londona na besede Von der Leyen

Von der Leyenine besede so hitro sprožile odziv iz Londona, pri čemer je tiskovni predstavnik premierja Rishija Sunaka izrazil nesoglasje glede potrebe po popravku brexita. Poudaril je, da ima Velika Britanija premierja, ki si je prizadeval za brexit iz globjega prepričanja in da se ne strinja s trditvami, da bi mladi morali voditi državo proti ponovni vključitvi v EU. Tiskovni predstavnik je poudaril, da je premier Sunak osredotočen na zagotavljanje koristi, ki jih prinaša brexit.

Podpora ponovni vključitvi v EU

Kljub temu pa ankete kažejo, da bi večina prebivalcev Združenega kraljestva podprla ponovni vstop v EU, če bi jih k temu pozvali na referendumu. Zadnja anketa Deltapoll, objavljena konec novembra, je pokazala, da je za ponovni vstop 48 odstotkov prebivalcev, medtem ko je za izstop le 36 odstotkov.

Opozicijska laburistična stranka, ki je trenutno v dobri poziciji za oblikovanje večinske vlade po naslednjih volitvah, si prizadeva za tesnejše odnose z Evropo, vendar izključuje ponovno vključitev v enotni trg ali ponovno uvedbo svobodnega gibanja ljudi.

V odzivu na komentarje Ursule von der Leyen je tiskovni predstavnik vodje laburistov Keira Starmerja poudaril, da ne bodo ponovno vključili v enotni trg ali carinsko unijo ter da se ne nameravajo vrniti k svobodi gibanja. Kljub temu pa izražajo željo po izboljšanju sodelovanja z Evropsko unijo, zlasti na področju trgovine.

vir; Foto: Wikimedia/Dati Bendo; Portal24