Vozite v natikačih? V teh državah vas lahko kaznujejo!

Natikači [Foto: Pixabay]

Vozite v natikačih? V teh državah vas lahko kaznujejo!

Poletni meseci prinašajo spremembe v naših vsakodnevnih navadah, vključno z obutvijo. Težke zimske čevlje zamenjajo lažji in udobnejši natikači, sandali in podobna obutev. Kljub udobju, ki ga prinaša poletna obutev, pa lahko vožnja v takšni obutvi ali celo bosi predstavlja resno tveganje za prometno varnost.

Odprti čevlji, kot so natikači in sandali, lahko povzročijo, da se stopalka zatakne med čevelj in nogo. Ta situacija lahko vodi do izgube nadzora nad vozilom, kar povečuje tveganje za prometne nesreče. Vendar pa zakonodaja glede vožnje v takšni obutvi ali bosi vožnji ni enotna po vsej Evropi.

Zakonodaja v Evropi

Belgija, Bosna in Hercegovina, Danska, Finska in Luksemburg nimajo posebnih pravil glede vožnje v obutvi ali bose vožnje. Tam je vse dovoljeno, brez posebnih sankcij.

Na Češkem vozniki osebnih vozil niso posebej opredeljeni, medtem ko morajo vozniki gospodarskih vozil nositi čevlje.

V Italiji, ki je priljubljena destinacija za številne slovenske turiste, ni posebnih pravil o obutvi med vožnjo. Vendar pa lahko v primeru prometne nesreče policija ugotovi, da ste bili neustrezno obuti, kar lahko vodi do zavrnitve izplačila zavarovalnine.

Kazni in odgovornosti

V Španiji je vožnja v natikačih ali bosi prepovedana, kršitev pa se kaznuje z globo v višini 80 evrov.

V Nemčiji zakon zahteva, da voznik stori vse, kar je potrebno za varno vožnjo vozila. To pomeni, da se odsvetuje vožnja v natikačih ali sandalih, ki niso zapeti zadaj, ter bosi. Če pride do prometne nesreče in je razlog neprimerna obutev, lahko voznik izgubi del zavarovalninskih pravic.

V Sloveniji ni izrecne prepovedi vožnje v natikačih ali bosih nog. Policisti lahko voznika opozorijo, da mora med vožnjo nositi bolj trdno obutev, če pa pride do nesreče, lahko neprimerna obutev vpliva na ugotavljanje odgovornosti.

Tudi na Hrvaškem ni posebnih pravil, a bodite vseeno previdni.

Na Madžarskem zakonodaja ne predpisuje posebnih pravil glede obutve med vožnjo, vendar je v primeru nesreče lahko voznik odgovoren, če ni imel primerne obutve.

Pregled zakonodaje v drugih državah

Na Nizozemskem ni posebnih pravil glede obutve, policija vas ne more oglobiti zaradi vožnje v natikačih. V primeru nesreče pa se vse podrobnosti ocenjujejo, vključno z obutvijo.

V Avstriji policija ne bo oglobila voznika zaradi vožnje v natikačih ali bosih nog. V primeru nesreče pa lahko policija ugotovi, da bi se nesreči lahko izognili z drugačno obutvijo, kar lahko vodi do postopka zoper voznika.

V Veliki Britaniji zakon o varnosti v cestnem prometu določa, da mora imeti voznik obutev, ki omogoča varno upravljanje vozila. Če se izkaže, da neprimerna obutev zmanjšuje varnost, lahko voznik prejme kazen.

Raziskava avstrijskega avtokluba je pokazala, da je reakcijski čas pri vožnji v natikačih veliko počasnejši kot pri teniških copatih. Šibkejša je tudi zavorna sila, poleg tega pa obstaja nevarnost, da se natikači zataknejo na pedalih. V prometu je hitrost reakcije izjemno pomembna, zato strokovnjaki priporočajo nošenje čevljev, ki zagotavljajo boljši nadzor nad vozilom.

Med poletnimi meseci se udobje pogosto postavi pred varnost, kar pa lahko privede do nevarnih situacij na cesti. Voznikom svetujemo, da upoštevajo priporočila in zakonodajo, ki se nanaša na obutev med vožnjo, ter izberejo čevlje, ki omogočajo varen nadzor nad vozilom. Varnost na cesti je vedno na prvem mestu, ne glede na letni čas ali vremenske razmere.

[Vir: IndexHR]; Portal24; Foto: Pixabay