Vozniki, pozor: Cene bencina in dizla se znatno zvišujejo

Na poti [Foto: Pexels]

Vozniki, pozor: Cene bencina in dizla se znatno zvišujejo

Po seriji sprememb cen goriv, ki so v zadnjih mesecih razveseljevale lastnike vozil z motorji na notranje izgorevanje in tiste, ki razmišljajo o nakupu kurilnega olja, tokrat ne bodo ravno navdušeni nad spremembami. Po poročanju portala Moje finance se cena nafte od začetka junija do konca preteklega tedna povzpela z 77 na skoraj 87 dolarjev za sod. Tudi na sredozemskih borzah zaznavamo podobne trende. Za nameček je evro v primerjavi z dolarjem v povprečju izgubil skoraj odstotek vrednosti, kar bo dodatno vplivalo na višje cene goriv v evrih.

V minulih tednih je bilo veliko govora o spremembi marž, upoštevanju stroškov dodajanja biogoriv in podaljšanju obdobja določanja cen z dveh na štiri tedne. Vlada se je odločila, da ne ustreže trgovcem in marže pusti na trenutni ravni, ki po njihovih besedah ni dovolj visoka za rentabilno delovanje. Prav tako je opustila idejo določanja cen na vsake štiri tedne, kar bi po izračunih Moje finance opazno povečalo nihajnost cen.

Trgovci: Marže niso zadostne

Vlada v zadnjem obdobju ni posegala v trošarine in marže. Trgovci opozarjajo, da trenutne marže niso zadostne za pokrivanje vseh stroškov. Z morebitnim znižanjem trošarin bi podražitve lahko bile manj izrazite, kot kažejo izračuni. Po osrednji napovedi se bo dizel in kurilno olje podražilo največ letos, relativno visoko podražitev pa napovedujejo tudi za bencin.

Kot navaja portal Moje finance, bi se naj liter bencina 2. julija podražil za tri cente na približno 1,48 evra, kar pomeni šest centov več kot lani. Dizel, ki je bil od aprila do začetka junija cenejši od bencina, pa bi naj po pričakovani podražitvi presegel mejo 1,50 evra za liter, kar bo približno pet centov več kot pred letom dni. To bi lahko dodatno prispevalo k inflaciji.

Slovenski nacionalni naftno-plinski komite opozarja, da je vlada od začetka lanskega leta do maja letos dvignila trošarine in davčne obremenitve cen goriv. Po njihovih izračunih marža v novi ceni bencina in dizla znaša približno 5,4 oziroma 52 odstotka prodajnega zneska, medtem ko vse dajatve državi pri bencinu znašajo približno 54 odstotkov cene, pri dizlu pa 50 odstotkov. Na Hrvaškem so drobnoprodajne cene nižje, četudi je marža trgovcev višja kot v Sloveniji.

[Vir: Moje finance]; Portal24; Foto: Pexels