Vpliv prehrane: Kako hrana vpliva na sluh?

Starejši par pri zajtrku [Foto: Freepik]

Vpliv prehrane: Kako hrana vpliva na sluh?

Obstaja splošno razumevanje, da prehrana igra ključno vlogo pri vzdrževanju zdravja različnih telesnih sistemov, vendar je manj znano, kako lahko hrana vpliva tudi na naš sluh. Z naraščajočim številom odraslih, ki trpijo zaradi slušnih težav, postaja vedno bolj pomembno razumeti, kako lahko z izbiro pravilne prehrane zmanjšamo tveganje za izgubo sluha. Tokrat raziskujemo povezavo med prehrano in sluhom ter predstavljamo živila, ki so po mnenju avdiologov ključna za ohranjanje zdravega sluha.

Razumevanje povezave med prehrano in sluhom

Znanstvene študije so pokazale jasno povezavo med prehrano in zdravim sluhom, posebej v kontekstu starostne izgube sluha. To je še posebej zaskrbljujoče, saj statistike kažejo, da ima težave s sluhom znaten delež starejše populacije. Natančneje, težave s sluhom ima kar več kot polovica odraslih, starih 75 let in več.

Kako hrana vpliva na sluh

Katie Koebel, avdiologinja in višja vodja avdiologije pri HearingLife Canada, pojasnjuje, da nekatera hranila, kot so kalij, cink in magnezij, imajo lastnosti, ki lahko zaščitijo ušesa pred škodljivimi vplivi, kot so staranje, izpostavljenost hrupu in zmanjšan pretok krvi. Ti elementi so ključni za ohranjanje zdravja notranjega ušesa, ki je občutljiv na poškodbe, ki lahko privedejo do izgube sluha ali tinitusa.

Ključna živila za dober sluh… več na Senior24

Portal24; Foto: Freepik