Vrednost dolarja narasla, evro in jen oslabela

ByAna Koren

9. junija, 2024 , , , ,
Dolar in evro [Foto: Freepik]

Vrednost dolarja narasla, evro in jen oslabela

Na deviznih trgih se je prejšnji teden vrednost dolarja glede na košarico valut zvišala, saj je močan trg dela v ZDA omilil pričakovanja o znižanju obrestnih mer s strani ameriške centralne banke. Indeks dolarja, ki meri vrednost ameriškega dolarja glede na šest najpomembnejših svetovnih valut, se je minuli teden zvišal za 0,31 odstotka, na 104,94 točke.

Ob tem se je vrednost dolarja glede na evropsko valuto okrepila za 0,41 odstotka, kar je povzročilo, da je cena evra zdrsnila na 1,08 dolarja. Vendar pa je tečaj dolarja glede na jen oslabel za 0,38 odstotka, na 156,7 evra.

V preteklem tednu objavljeni podatki o trgu dela v ZDA in o industrijski aktivnosti so nakazali slabitev rasti v največjem svetovnem gospodarstvu, zaradi česar so se okrepila pričakovanja, da bo Fed od septembra dvakrat znižal obrestne mere. Majsko poročilo ameriškega ministrstva za delo je pokazalo močan skok števila zaposlenih v petek, kar za 272 tisoč, kar je preseglo napovedi, ki so se gibale okoli 185 tisoč.

ECB prvič po letu 2019 znižala obrestne mere

Evropska centralna banka (ECB) je v četrtek prvič po letu 2019 znižala obrestne mere v območju evra za 0,25 odstotne točke – z rekordnih štirih odstotkov na 3,75 odstotka. To je prvič, da je ECB sprožila cikel sproščanja denarne politike pred Fedom, kar je negativno vplivalo na tečaj evra glede na dolar, saj znižanje obrestne mere pomeni nižjo donosnost evropske valute.

ECB se je tako pridružila nekaterim drugim velikim centralnim bankam, kot je kanadska, ki je v sredo kot prva država G7 znižala ključno obrestno mero, ter švedska Riksbank in švicarska nacionalna banka, ki so prav tako sprožile monetarni cikel lajšanja.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik