Vrednost dolarja zaradi umirjanja inflacije padla, evro višje

ByA.K.

16. januarja, 2023 , , , ,
Foto: Pexels

Vrednost dolarja zaradi umirjanja inflacije padla, evro višje

Zaradi umirjanja inflacije v ZDA je vrednost dolarja, glede na košarico valut na svetovnih trgih, močno padla. Zato je pričakovati, da bo ameriška centralna banka umirila tempo dvigovanja obrestnih mer. 

Indeks dolarja, ki prikazuje gibanje vrednosti ZDA glede na ostalih šest najpomembnejših svetovnih valut, je prejšnji teden zdrsnil za 1,6 odstotka, na 102,20 točke. To je najnižje ravni po juniju lani.

Dolar je v primerjavi z evropsko valuto oslabel za 1,7 odstotka. Tečaj evra je tako poskočil na 1,0830 dolarja. Nedaleč od najvišje ravni v devetih mesecih.

Tečaj dolarja glede na japonsko valuto pa je potonil za 3,2 odstotka, na 127,85 jena.

Vrednost dolarja je po tem, ko je bilo objavljeno, da je inflacija v ZDA decembra na letni ravni zdrsnila na 6,5 ​​odstotka s 7,1 odstotka mesec prej, močno padla.

Pričakuje se zaostrovanje japonske denarne politike

Cene življenjskih potrebščin v največjem svetovnem gospodarstvu so se na mesečni ravni decembra znižale za 0,1 odstotka. To je prvi padec po maju 2020. Slednje je podkrepilo tezo, da bo zaradi slabitve inflacije ameriška centralna banka manj agresivna pri dvigovanju obrestne mere v prihodnosti.

Denarni trg ocenjuje, da bodo vodilni v FED-u na februarskem zasedanju zvišali ključne obrestne mere za 0,25 odstotne točke in ne za 0,50 točke, kot so storili na zadnjem zasedanju lani.

“Dvig obrestnih mer za 0,25 odstotne točke bi bil v prihodnje primeren,” je konec minulega tedna dejal Patrick Harker, predsednik podružnice FED-a v Filadelfiji.

Po drugi strani je pričakovati, da bo tamkajšnja centralna banka zaradi krepitve inflacije na Japonskem kmalu začela zaostrovati denarno politiko. Banka je leta izvajala izjemno ohlapno politiko za spodbujanje rasti gospodarstva.

Bo Evropska centralna banka še naprej zmerno višala obrestne mere?

Zahvaljujoč temu se je japonska valuta prejšnji teden v primerjavi z ameriško občutno okrepila. Občutno se je, kot že rečeno, v primerjavi z dolarjem okrepil tudi evro. Evropska centralna banka in tudi FED naj bi za zajezitev inflacije v evroobmočju še naprej zmerno zviševala obrestne mere. Evro so podprli podatki, ki so dajali upanje, da bi se lahko nemško gospodarstvo, največje v EU izognilo recesiji .

Indeks dolarja se je lani povečal za približno 8 odstotkov. Ameriška centralna banka je namreč vodila pri zvišanju obrestnih mer za zajezitev inflacije, ki je sredi leta dosegla 40-letne najvišje vrednosti.

FED je lani obrestne mere zvišal za skupno 4,25 odstotne točke, na razpon od 4,25 do 4,50 odstotka. To je njihova najvišja raven v zadnjih 15 letih. Evropska centralna banka (ECB) je lani obrestne mere zvišala za skupno 2,5 odstotne točke.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Potrditev umiritve situacije


Dokaz, da je Putin izgubil tako imenovano plinsko vojno so jasne potrditve umirjanja razmer. Potrditve so nemško gospodarstvo in prebivalstvo prejeli iz dveh virov hkrati. In sicer od državne regulatorne institucije in od gospodarskega združenja… več tukaj.