Vrednost dolarja zaradi umirjanja inflacije v ZDA padla

ByAna Koren

19. novembra, 2023 , , , ,
Foto: Pexels

Vrednost dolarja zaradi umirjanja inflacije v ZDA padla

Na deviznih trgih je v preteklem tednu prišlo do izrazitega padca vrednosti dolarja v primerjavi s košarico svetovnih valut. Vlagatelji so prepričani, da je zaključek dvigovanja obrestnih mer ameriške centralne banke posledica umirjanja inflacije v ZDA. Indeks dolarja, ki spremlja vrednost ameriškega dolarja v primerjavi s šestimi najpomembnejšimi svetovnimi valutami, se je prejšnji teden znižal za impresivnih 1,9 odstotka, kar je najnižja raven od začetka septembra, in znaša 103,81 točke.

V tem obdobju se je dolar znižal tudi v primerjavi z evropsko valuto, in sicer za 2,1 odstotka, kar je pripeljalo do tega, da je cena evra dosegla 1,0910 dolarja. Podobno se je dolar znižal tudi v primerjavi z japonsko valuto, kjer je izgubil 1,2 odstotka vrednosti in znaša 149,65 jena. Močan padec vrednosti dolarja je sledil objavi podatkov, ki so pokazali, da se je inflacija v ZDA oktobra znižala na 3,2 odstotka, potem ko je septembra znašala 3,7 odstotka.

Umirjanje inflacije

Več poročil je dodatno potrdilo, da se inflacija umirja, kar podpira prepričanje, da Ameriški centralni banki (FED) ni treba nadaljevati z zviševanjem obrestnih mer. Od marca lani je FED že dvignil ključne obrestne mere za 5,25 odstotne točke, da bi obvladoval inflacijo. Vendar pa se je vodstvo FED-a na zadnjih dveh zasedanjih odločilo, da obrestne mere ohrani nespremenjene, kar je vlagatelje prepričalo, da se cikel zviševanja obrestnih mer zaključuje, čeprav FED ostaja odprt za možnost nadaljnjih ukrepov za zaostritev denarne politike.

V prihodnosti bodo gibanja na trgih predvsem odvisna od špekulacij o tem, kdaj bi FED lahko začel zniževati obrestne mere. Na denarnem trgu ocenjujejo, da bi lahko do prvega znižanja obrestnih mer prišlo maja prihodnje leto, do konca prihodnjega leta pa bi lahko obrestne mere znižali za skupno eno odstotno točko. Razvoj na deviznih trgih bo v naslednjih mesecih zagotovo vzbujal veliko pozornosti in zanimanja med vlagatelji.

vir

Foto: Pexels

Portal24