Vreme: ARSO je zaradi nalivov izdal oranžno opozorilo

ByAna Koren

16. maja, 2024 ,
Nevihta [Foto: Pixabay]

Vreme: ARSO je zaradi nalivov izdal oranžno opozorilo

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je za četrtek popoldne in noč na petek zaradi močnih nalivov, ki bodo zlasti prizadeli zahodni del države izdala oranžno opozorilo. Padavine se bodo pričele pojavljati popoldne, najmočnejše pa bodo v zahodnih krajih, zvečer in v prvem delu noči na petek pa se bodo razširile po vsej Sloveniji.

Pozor na hitro naraščanje vodotokov

Ob krajevnih močnejših padavinah bo mogoče hitro naraščanje hudourniških vodotokov, kar lahko povzroči razlivanje in zastajanje padavinske vode. ARSO zato svetuje prebivalcem, naj spremljajo hidrološke napovedi. Meteorolog Blaž Šter je za oddajo Odmevi povedal, da pričakujejo padavine zlasti nad hribi. Prav tako je napovedal, da bo poletje nadpovprečno vroče.

Vremenska napoved

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami in nevihtami. Dopoldne bodo padavine pogostejše in močnejše v zahodnih krajih, pihal bo vzhodni do jugovzhodni veter, ob morju pa se bo zvečer okrepil jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21, ob morju okoli 23 °C. Zvečer in ponoči se bodo padavine z nevihtami razširile nad vso Slovenijo in do jutra večinoma ponehale.

Obeti

Jutri se bo delno zjasnilo, vendar bodo v zahodnih krajih še vedno možne plohe in nevihte. Pihal bo jugozahodni veter, najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, najvišje dnevne pa od 18 do 23, na severozahodu okoli 15 °C. V soboto bo pretežno jasno, zjutraj bo v nekaterih kotlinah megla ali nizka oblačnost. Nedelja bo dokaj sončna, popoldne bodo možne posamezne plohe in nevihte.

Nad zahodno Evropo ter zahodnim in severnim Sredozemljem je obsežno območje nizkega zračnega tlaka, vremenska fronta pa bo zvečer prešla Slovenijo. Pred njo priteka k nam v višinah od jugozahoda razmeroma topel in vlažen zrak. Padavine in nevihte bodo danes popoldne in zvečer postopno zajele vse sosednje pokrajine. Ob severnem Jadranu bo pihal jugo, ki se bo zvečer prehodno okrepil. Jutri se bo delno razjasnilo, le na območju Alp bo še deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.

[Vir: MMC RTV SLO & ARSO]; Portal24; Foto: Pixabay