Vreme: Hud preobrat – od dežja do snega

ByAna Koren

16. aprila, 2024 ,
Foto: Pixabay

Vreme: Hud preobrat – od dežja do snega

Danes bo vreme po Sloveniji prineslo precejšnje spremembe s prihodom dežja, snega in občutnega padca temperatur. Jutro se začne z deževnim vremenom na severu, ki se bo čez dan razširilo proti jugu in zajelo celotno državo. Popoldan pričakujemo tudi prve snežinke, ki bodo padale na nadmorski višini nad 700 metrov.

Do popoldneva se bo meja sneženja spustila na okoli 700 metrov nadmorske višine, zvečer in ponoči pa še nižje v osrednji in južni Sloveniji. Temperature, ki bodo dopoldne še dosegle med 12 in 23 stopinj Celzija, bodo popoldne strmoglavile na vrednosti med 1 in 9 stopinj Celzija.

Zaradi hladne fronte bo zapihal okrepljen severovzhodni veter, na območju Primorske pa bo pihala zmerna do močna burja, ki bo dosegla hitrosti nad 100 km/h. Zaradi tega je izdano posebno opozorilo za Primorsko, kjer lahko burja povzroča težave v prometu in pri aktivnostih na prostem.

Obeti

Jutri bo vreme bolj umirjeno, a še vedno spremenljivo oblačno. Sredi dneva in popoldne pričakujemo krajevne plohe in posamezne nevihte. Temperature se bodo gibale med 8 in 14 stopinj Celzija, na Primorskem pa bodo nekoliko toplejše, okoli 16 stopinj Celzija.

V naslednjih dneh bo nestanovitno vreme vztrajalo. V četrtek pričakujemo nadaljevanje krajevnih padavin, petek pa bo prinesel pretežno jasno vreme z mrzlim jutrom.

Vremenska slika kaže na poglabljanje ciklonskega območja nad severnim Sredozemljem, kar pomeni, da nas v naslednjih dneh čakajo še nadaljnje vremenske spremembe.

Napoved za sosednje pokrajine

Tudi v sosednjih pokrajinah se bodo razmere poslabšale s padavinami in ohladitvijo, ki se širi od severa proti jugu. V Alpah bo meja sneženja padla do dolin, ob severnem Jadranu pa bo pihala močna burja. Jutri se bo območje razjasnilo in s tem omogočilo nastanek spremenljive kopaste oblačnosti s popoldanskimi plohami.

[Vir: ARSO]; Portal24; Foto: Pixabay