Vreme v Evropi: Podrti vsi zimski vročinski rekordi

ByAna Koren

4. januarja, 2023 ,
Obala [Foto: Pexels]

Vreme v Evropi: Podrti vsi zimski vročinski rekordi

Januarske temperature so v številnih državah po Evropi dosegle najvišje vrednosti vseh časov. Državni rekordi so padli v osmih državah, regionalni pa v treh.

Varšava na Poljskem je v nedeljo zabeležila 18,9C, medtem ko je bila v španskem Bilbau 25,1C, kar je več kot 10C nad povprečjem.

Evropa ima milo vreme, Severna Amerika se medtem sooča z močnejšimi nevihtami. Smrtonosni zimski mraz je za sabo pustil več kot 60 mrtvih.

Za dele severnega srednjega zahoda so napovedali močno sneženje in leden dež, v Teksasu, Oklahomi, Arkansasu in Louisiani medtem pričakujejo močne nevihte in tornadi.

Na evropski strani Atlantika je bilo na začetku leta marsikje ugodno vreme.

Temperature na Nizozemskem, v Lihtenštajnu, Litvi, Latviji, na Češkem, Poljskem, Danskem in v Belorusiji so podirale državne rekorde.

Nove rekorde so beležili tudi v Nemčiji, Franciji in Ukrajini.

Temperatura, izmerjena v Varšavi 1. januarja, je bila 4C višja od prejšnjega rekorda tega meseca. Beloruski rekord je bil 16,4C, kar je približno 4,5C nad prejšnjim rekordom.

V Španiji so bile novoletne temperature v Bilbau enake julijskim povprečjem, za dele Katalonije, vključno z Barcelono veljajo omejitve glede uporabe vode.

Rekordi se podirajo ves čas, vendar je nenavadno, da je razlika večja od nekaj desetink stopinje.

V Švici so temperature dosegle 20 C. Ttoplo vreme je prizadelo smučišča po Alpah, kjer je primanjkovalo snega.

Ni povsod toplo

A v Evropi ni toplo povsod. V delih Skandinavije so denimo napovedane nižje temperature in sneg. V Moskvi naj bi do konca tedna padle na -20C.

Le nekaj dni prej so Združeno kraljestvo, Irska, Francija in Španija leto 2022 razglasile za svoje najbolj vroče leto v zgodovini.

V Združenem kraljestvu je bil vsak mesec, razen decembra, bolj vroč od povprečja. V samem decembru je sneg zapadel v velikih delih države. Razmere so zdaj milejše in bolj mokre.

Kriv je človek

Vročinski valovi so zaradi podnebnih sprememb, ki jih je povzročil človek, postali pogostejši, intenzivnejši in trajajo dlje.

Vendar zimski dogodki, kot so ti, nimajo enakega vpliva na človeka kot poletni vročinski valovi, kar lahko povzroči veliko število smrtnih žrtev.

Svet se je že segrel za približno 1,1 C od začetka industrijske dobe in temperature bodo še naraščale, razen če vlade po vsem svetu strmo zmanjšajo emisije.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kako podnebne spremembe vplivajo na človeško telo?  

Človek v naravi povzroča opustošenje. To pa vedno bolj ogroža tudi zdravje ljudi. Podnebne spremembe so za zdravje ljudi največja grožnja v znani zgodovini. Večja od tveganj, ki jih predstavljajo virusi in bolezni.

V nadaljevanju predstavljamo 10 znakov, po katerih je moč sklepati, da podnebne spremembe dejansko vplivajo na človeško telo.

Srce

Rekordno visoke temperature so vse pogostejše. Globalna temperatura bo v naslednjih 20 letih predvidoma narasla za 1,5 stopinje Celzija. Vedno pogosteje slišimo tudi o smrtonosnih vročinskih valovih in požarih, ki se širijo po zemeljskem prostranstvu. Zaradi ekstremnih temperatur vsako leto umre cca. 5 milijonov ljudi… več tukaj.