“Vrh Nata v Madridu konec junija ni končni rok za odločitev o kandidaturi Švedske in Finske za članstvo,” je danes dejal tiskovni predstavnik turškega predsednika Tayyip Erdogan. Turčija nasprotuje švedskemu in finskemu vstopu v Nato.

Švedska in Finska sta prejšnji mesec, kot odgovor na rusko agresijo nad Ukrajino, zaprosili za vstop v zahodno obrambno zavezništvo. Njune želje pa so se soočile s turškim nasprotovanjem. Turčija je Švedsko in Finsko obtožila, da podpirata kurdske militante.

Nordijski državi sta dejali, da bosta spor reševali s pogovori. Erdogan je v sredo dejal, da Ankara ni prejela nobenega odgovora na svoje zahteve. Zahteve vključujejo prekinitev podpore skupinam, ki jih Turčija smatra za teroristične, odpravo embarga na orožje Ankari in izročitev osumljencev.

Erdoganov tiskovni predstavnik in glavni svetovalec za zunanjo politiko Ibrahim Kalin, je dejal, da je napredek pri kandidaturah odvisen od tega, kako se bosta Švedska in Finska odzvali na turške zahteve. 

Vsaka prošnja za vstop v Nato zahteva podporo vseh 30 članic. Turčija, ki je zaveznica Nata že več kot 70 let pravi, da svojega stališča, če Finska in Švedska ne naredita konkretnih korakov glede turških skrbi, ne bo spreminjala.

Jens Stoltenberg generalni sekretar Nata je med obiskom v Washingtonu ta teden dejal, da bo Bruselj v prihodnjih dneh sklical visoke uradnike s Finske, Švedske in Turčije, da bi razpravljali o tem vprašanju.

Vir: Reuters

Foto: The INS News