Vrhovno sodišče ZDA ohranja dostop do tablet za splav

ByAna Koren

24. aprila, 2023 ,

Vrhovno sodišče ZDA ohranja dostop do tablet za splav

Ameriško vrhovno sodišče je blokiralo nove omejitve za široko uporabljano tabletko za splav, imenovano mifepriston, ki so jih določila nižja sodišča. Joe Biden, predsednik ZDA, je pozdravil odločitev v zadnji pravni bitki glede reproduktivnih pravic v državi. Njegova administracija se zavzema za širok dostop do zdravil in to odločitev podpira.

Sodniki so odložili odredbo, ki jo je izdal okrožni sodnik ZDA Matthew Kacsmaryk v Teksasu 7. aprila. Odločitev se nanaša na zahteve pravosodnega ministrstva in proizvajalca tablet Danco Laboratories. Ta odredba bi močno omejila dostopnost mifepristona, medtem ko se sodni postopek nadaljuje zaradi izpodbijanja zveznih regulatornih odobritev tabletk s strani skupin proti splavu.

Biden je v izjavi, ki jo je izdala Bela hiša, dejal: “Zaradi mirovanja vrhovnega sodišča mifepriston ostaja na voljo in odobren za varno in učinkovito uporabo, medtem ko nadaljujemo s tem bojem na sodiščih.” To pomeni, da je dostopnost mifepristona za zdaj zagotovljena, dokler se pravna bitka glede reproduktivnih pravic ne razreši.

Boj Bidnove administracije za zdravje žensk v Ameriki se nadaljuje

Joe Biden, predsednik Združenih držav Amerike, je nedavno komentiral boj za zdravje žensk v Ameriki. Države, ki jih vodijo Republikanci, so uvedle omejitve splava, kar je posledica razveljavitve odločitve Roe proti Wadeu iz leta 1973. Odločitev je bila zgodovinska, saj je legalizirala postopek po vsej državi. To je privedlo do naraščajočih prepovedi splava. Bidenova administracija se zavzema za obrambo mifepristona, zdravila, ki se uporablja za zgodnji splav, ob teh razmerah.

Vrhovno sodišče je nedavno zavrnilo zahtevo administracije, da blokira odločitev nižjega sodišča, ki je odpravilo omejitve pri uporabi mifepristona. Vendar odločitev ni bila soglasna, saj sta se konservativna sodnika Clarence Thomas in Samuel Alito javno odločila proti njej. Alito je v krajšem mnenju zapisal, da administracija in podjetje Danco, ki proizvaja zdravilo, nista dokazala, da bosta utrpela “nenadomestljivo škodo”.

Zadeva se bo zdaj vrnila na 5. okrožno sodišče Združenih držav, ki se nahaja v New Orleansu, in sicer na zaslišanje 17. maja. Stran, ki bo izgubila po odločitvi petega okrožnega sodišča, bo lahko zadevo ponovno pritožila na Vrhovno sodišče. Biden še naprej vztraja pri boju proti politično motiviranim napadom na zdravje žensk v Ameriki… več na Biznis24

Foto: Pexels (fotografija je sombolna)