Vroče poletje za vlagatelje: FED obrestnih mer verjetno ne bo znižal

Dekniški trgi [Foto: Pixabay]

Vroče poletje za vlagatelje: FED obrestnih mer verjetno ne bo znižal

Vlagatelji se bodo verjetno morali pripraviti na vroče poletje, saj se zdi vse manj verjetno, da bo Federal Reserve (FED) kmalu znižala obrestne mere. Močnejši od pričakovanih gospodarski podatki in novi komentarji politikov namigujejo na odsotnost kratkoročnega omilitve politike. Trgovci so ta teden spremenili cene terminskih pogodb, pri čemer so se odmaknili od možnosti znižanja obrestnih mer v septembru in zdaj pričakujejo le eno znižanje do konca leta.

Negativen odziv na trgu ni izostal, saj so delnice v četrtek doživele najslabši dan v letu 2024. Industrijsko povprečje Dow Jones je prekinilo pet tedenski zmagovalni niz pred premorom ob dnevu spomina. “Gospodarstvo se morda ne ohlaja toliko, kot bi FED želel,” je povedal Quincy Krosby, glavni globalni strateg pri LPL Financial. “Trg vsak kos podatkov interpretira skozi prizmo FED-a, zato je trg morda še bolj odvisen od podatkov kot FED sam.”

V preteklem tednu so podatki poslali jasno sporočilo: gospodarska rast je stabilna, če ne celo naraščajoča, inflacija pa ostaja trdovratna. Tedenske zahtevke za brezposelnost, ki so pred nekaj tedni dosegli najvišjo raven od konca avgusta 2023, so se vrnili k trendu, ki kaže, da podjetja ne pospešujejo odpuščanj. Poleg tega je četrtkova raziskava pokazala močnejšo rast v storitvenem in proizvodnem sektorju ter višjo inflacijo.

Ni razloga za rezanje obrestnih mer

Zadnji zapisnik zasedanja zveznega odbora za odprti trg (FOMC) kaže, da centralni bankirji še vedno nimajo dovolj zaupanja za znižanje obrestnih mer, nekateri pa celo menijo, da bi lahko ob poslabšanju inflacije obrestne mere zvišali. Guverner FED-a Christopher Waller je dejal, da bo moral videti večmesečne podatke, ki kažejo umirjanje inflacije, preden bo pristal na nižje stopnje.

Ekonomist Bank of America, Michael Gapen, meni, da presenečenja navzgor v inflaciji skupaj s trdno gospodarsko aktivnostjo za zdaj odpravljajo možnost znižanja obrestnih mer. Nekateri člani FOMC so se celo spraševali, ali imajo visoke obrestne mere manjši učinek kot v preteklosti.

Pričakovanja za prihodnje podatke

Ekonomisti bodo pozorno spremljali naslednji petek, ko bo Ministrstvo za trgovino objavilo mesečni pregled osebnih dohodkov in izdatkov, ki vključuje tudi indeks cen izdatkov za osebno potrošnjo (PCE), merilo inflacije, na katerega se FED najbolj osredotoča. Neuradno soglasje je za mesečni dobiček med 0,2 in 0,3 odstotka, kar FED-u morda ne bo dalo dovolj zaupanja za zmanjšanje.

Trgi so že prilagodili svoja pričakovanja. Čeprav so trgovci na začetku leta pričakovali vsaj šest znižanj, se je v petek popoldne verjetnost zmanjšala na eno samo znižanje. Goldman Sachs je svoje prvo pričakovano znižanje premaknil na september, podjetje pa še vedno pričakuje dve letos.

Referenčna obrestna mera centralne banke ostaja med 5,25 in 5,50 odstotka od lanskega julija. Ekonomist Goldman Sachs, David Mericle, meni, da so znižanja obrestnih mer neobvezna in zmanjšujejo nujnost, čeprav se zdi, da FED deli sproščeno mnenje o inflacijskih obetih.

[Vir: CNBC]; Portal24; Foto: Pixabay