Vrtičkarstvo: Kako pravilno shraniti semena paprike

Vse več ljubiteljev zelišč odkriva prednosti shranjevanja semen paprike, s poudarkom na ohranjanju starih sort. Postopek se začne z izbiro in setvijo izbranih semen ter njihovim sajenjem na stalna mesta. Ključnega pomena je razumevanje cvetne strukture paprike, ki je navadno navzkrižno oprašena, kar pomeni, da cvetni prah (pelod) z ene rastline pade na pestič druge. Zato je priporočljivo, da je posevek enosorten, saj to zagotavlja sortno opraševanje in preprečuje križanje različnih sort, kar bi lahko vodilo do ustvarjanja hibridov.

Pri shranjevanju semen je pomembno tudi paziti na prostorsko izolacijo, kar preprečuje neželeno križanje. Ko gre za izbor plodov za pridobivanje semen, je treba upoštevati tehnološko in fiziološko zrelost. V tehnološki zrelosti je primerno čas za obiranje plodov, vendar pa seme morda še ni doseglo fiziološke zrelosti in morda še ni zaključilo vseh razvojnih procesov. Semena iz nezrelih plodov so lahko majhna in ne bodo vzklila.

Izbrane plodove je priporočljivo vzeti iz zdravih rastlin, brez znakov bolezni ali poškodb zaradi škodljivcev. Po obiranju je priporočljivo plodove sušiti približno mesec dni, preden se semena odstranijo. Posebna previdnost je potrebna pri delu s pekočimi paprikami, pri čemer je priporočljivo zaščititi roke in oči ter delati v dobro prezračevanem prostoru ali na prostem, da se prepreči draženje, ki ga lahko povzroči kapsaicin.

Semena je treba nato odstraniti iz plodov in jih posušiti. Semena je mogoče posušiti v tanki plasti na papirnati brisači ali v pečici pri temperaturi do 37°C za šest ur. Dobro posušeno seme bo pokalo pod pritiskom žeblja. Shranjujte ga v papirnatih vrečkah ali steklenih kozarcih v temnem in hladnem prostoru. Na embalažo napišite podatke o vrsti, imenu sorte, letu pridelave in lokaciji pridobitve, še posebej, če shranjujete večje količine semen.

vir Foto: Pexels Portal24