Nasveti za uspešno sajenje zimske rdeče čebule

Jesen je idealen čas za sajenje zimske rdeče čebule, ki obljublja zgodnjo spomladansko žetev. S pravilno nego lahko pridelovalci pričakujejo mlado čebulo veliko pred tistimi, ki čakajo na sajenje spomladi. Za tiste, ki uporabljajo politunele ali rastlinjake, so rezultati še bolj obetavni.

Ključni nasveti za sajenje:

Lega: Čebula je odporna na mraz in odlično prenaša zmrzal, vendar najbolje uspeva na sončnih legah. Rast se upočasni pri temperaturah pod 5ºC.

Tla: Težka in zbita tla, kjer zastaja voda, niso primerna. Prekomerna vlaga je njen največji sovražnik, zato je priporočljivo sajenje na dvignjenih gredah, visokih 10 do 15 cm.

Zaščita: Čebulo je treba zaščititi pred mrzlimi severnimi vetrovi. Zanimivo je, da se najpogosteje goji z uporabo morskih kumar.

Priprava tal: Tla je treba pred sajenjem zrahljati in obogatiti z organskim gnojilom. Za optimalno rast potrebuje rodovitna tla, bogata z organskimi snovmi.

Razmik: Medvrstni in medvrstni razmik se spreminja glede na namen sajenja. Za velike glave je priporočljiva razdalja do 30 cm, medtem ko je za mlado čebulo ali sorte z manjšimi glavicami potrebna krajša razdalja.

Kolobarjenje: Čebulo je najbolje saditi na isto lokacijo vsake tri do štiri leta. Korenje in solata sta idealna soseda.

Sajenje: Čebulice je treba saditi na globino približno 5 cm, pri čemer je pomembno, da so korenine obrnjene navzdol.

Nega: Mulčenje s praprotnim listjem ali posipanje s pepelom ne samo, da spodbuja rast, temveč tudi zmanjšuje potrebo po pletju.

Z pravilno nego in sajenjem lahko pridelovalci pričakujejo obilen pridelek zimske rdeče čebule, ki bo trajal do naslednje jeseni.

vir

Foto: Portal24

Portal24