Vrtnarjenje: Teh 14 vrst zelenjave raste tudi v senci

Vrtnarjenje [Foto: Pixabay]

Vrtnarjenje: Teh 14 vrst zelenjave raste tudi v senci

Vrtnarjenje v senci je lahko izziv, vendar ni nemogoče. Ne dovolite, da bi vas ne idealna izpostavljenost soncu odvrnila od gojenja okusnih in hranljivih pridelkov. Obstaja namreč veliko zelišč in zelenjave, ki uspevajo tudi v manj svetlih razmerah. Še več, nekaterim vrtninam celo koristi nekaj popoldanske sence, zlasti v vročih poletnih mesecih. Čeprav morda ne bodo rasle ali obrodile tako obilno kot na soncu, lahko listnata zelenjava, korenovke in nekatere druge vrste zelenjave v senci še vedno nudijo bogat pridelek. V tem članku vam bomo predstavili 14 vrst zelenjave, ki rastejo tudi v senci, ter nekaj nasvetov za uspešno gojenje v takšnih razmerah.

Nasveti za gojenje zelenjave v senci

Ko gre za gojenje zelenjave v senci, je dobro, da rastline nasadite nekoliko bolj narazen kot običajno, da ne tekmujejo med seboj za omejeno svetlobo. Tla se v senci sušijo počasneje kot na sončnih gredah in pogosto zahtevajo manj pogosto namakanje. Tla se spomladi tudi počasneje segrevajo, kar lahko zakasni datume setve v primerjavi z bolj sončnimi legami. Upoštevajte te dejavnike, ko zelenjavo sadite in negujete v senci.

Čeprav ti pridelki dobro obrodijo v senčnih razmerah, ne pričakujte, da bodo rastline rasle ali obrodile enako, kot bi, če bi bile posajene na soncu. Številni pridelki na tem seznamu bodo morda potrebovali več časa za pridelavo v senci kot na soncu, letina pa bo lahko manjša. Zelišča pogosto rastejo dlje na senčnih mestih, vendar bodo še vedno imela svoj značilen okus. Kljub tem omejitvam je sajenje užitnih rastlin v senci odličen način za pridobivanje dodatnega pridelka, ko je sončnih prostorov malo.

Seznam zelenjave, ki uspeva v senci

Solata (Lactuca sativa): Solata je občutljiva na visoke temperature in se običajno goji spomladi in jeseni. Sajenje solate v svetli senci lahko pomaga podaljšati spomladansko bero v zgodnje poletne mesece, saj ohranja nižje temperature okoli rastlin.

Špinača (Spinacia oleracea): Špinača je še en pridelek, ki ima koristi od rasti v polsenci. Ta pridelek v hladni sezoni je dovzeten za izpadanje, če je preveč vroče na soncu, zato je popoln na senčnem mestu.

Ohrovt (Brassica oleracea var. acephala): Ohrovt srečno raste že z nekaj urami sončne svetlobe na dan. Ohrovt je pridelek, ki ga je mogoče večkrat pobrati z odstranjevanjem posameznih listov, namesto da pobirate celotno rastlino.

Blitva (Beta vulgaris): Tako kot solati lahko tudi blitvi koristi senca, da prepreči, da bi njeni veliki listi oveneli na vročem opoldanskem soncu. Za optimalno rast poskrbite za nekaj ur neposrednega sonca na dan.

Rukola (Eruca vesicaria): Rukola je čudovita zelenjava za hladno sezono, ki jo lahko gojite doma. Liste nabirajte, ko so še mladi, preden razvijejo grenak okus.

Redkev (Raphanus sativus var. radikula): Redkvice rastejo zelo hitro in obrodijo že v treh tednih, čeprav redkvice, gojene v senci, pogosto obrodijo dlje.

Pak Choi (Brassica rapa subsp. chinensis): Pak choi, imenovan tudi bok choy, uspeva že pri 2 do 3 urah sončne svetlobe na dan. Pravzaprav lahko delna senca pomaga odložiti cvetenje tega pridelka v hladni sezoni.

Korenje, repa, grah…

Pesa (Beta vulgaris): Te hranljive korenine lahko gojite na pegastem soncu s samo 3 urami neposredne svetlobe na dan. Pesa potrebuje stalno vlago za dober pridelek.

Zelena čebula (Allium spp.): Nežna stebla zelene čebule so nepogrešljiva kuhinjska sestavina. Te rastline je precej enostavno gojiti in jih je mogoče nabirati na kateri koli stopnji razvoja.

Korenje (Daucus carota subsp. sativus): Korenje lahko obrodi dober pridelek s 3 do 4 urami neposrednega sonca na dan, vendar ga je treba gojiti v rahli peščeni ali ilovnati zemlji.

Repa (Brassica rapa): Repa prenaša delno senco, vendar se razvija dlje kot rastline, ki rastejo na polnem soncu, in bodo proizvedle majhne korenine.

Peteršilj (Petroselinum crispum): Peteršilj najbolje uspeva v delni senci v južnih vrtovih. Senca ščiti rastline pred vročim soncem in pomaga ohranjati vlago v tleh.

Grah (Pisum sativum): Grah je rastlina za hladno sezono, ki lahko prenese zmrzal in rahlo zmrzovanje, vendar trpi zaradi vročine in vlage poleti. Če sadite grah na mesto, kjer ima popoldansko senco, lahko podaljšate rastno dobo.

Meta (Mentha spp.): Meta raste kot plevel in je trajna rastlina, ki se širi s koreniko. Večina vrtnarjev se odloči, da jo gojijo v posodah, da se ne bi razširila po vrtu.

Gojenje zelenjave v senci je možno in lahko zelo uspešno, če poznate prave tehnike in izberete prave vrste. S temi nasveti in seznamom zelenjave, ki uspeva v senci, lahko ustvarite bogat in raznolik vrt, tudi če nimate popolne sončne svetlobe. Senca vam lahko pomaga pri vzdrževanju bolj stabilnih pogojev za rast in zaščiti rastline pred pretirano vročino, kar je še posebej koristno v vročih podnebjih. Tako lahko uživate v domači zelenjavi, ne glede na izpostavljenost vašega vrta soncu.

[Vir: Southern living; Portal24; Foto: Pixabay