Vrtnice – od trnja do cveta

ByAna Koren

30. aprila, 2023

Vrtnice – od trnja do cveta

Vrtnice so zaradi svoje lepote in vonja sestavni del vseh parkov in vrtov. Obstaja več kot 100 vrst vrtnic, razlikujejo se po barvi, velikosti in obliki cvetov.

Gojenje vrtnic je lahko precej enostavno, čeprav zahteva nekaj dela v osnovnem znanju. Tukaj je nekaj nasvetov za gojenje vrtnic:

Izbira lokacije: Potrebujejo veliko sončne svetlobe in dobro odcedno zemljo. Izberite mesto, kjer bodo vrtnice prejele najmanj 6 ur sonca na dan.

Priprava zemlje: Zemlja, kjer boste gojili vrtnice, mora biti rodovitna in dobro odcedna. Pred sajenjem vrtnic odstranite plevel in obogatite zemljo s kompostom ali gnojem.

Sajenje vrtnic: Sajenje je najbolje opraviti zgodaj spomladi ali pozno jeseni. Pri sajenju pazite, da korenine ostanejo vlažne in jih ne poškodujete.

Zalivanje: Vrtnice potrebujejo redno zalivanje, še posebej v sušnih obdobjih. Zalivajte jih globoko, da korenine dobijo dovolj vlage.

Gnojenje: Potrebujejo redno gnojenje za zdravo rast in obilno cvetenje. Uporabite gnojilo, ki vsebuje dušik, fosfor in kalij.

Obrezovanje: Obrezovanje je pomembno za oblikovanje in zdravje rastlin. Odstranite vse bolne in poškodovane veje, ter obrežite vrtnice, ki rastejo preblizu drugih.

Če sledite tem nasvetom, boste zagotovo uživali v lepih in zdravih vrtnicah.

Uporaba vrtnic

Vrtnice se pogosto uporabljajo v kozmetičnih izdelkih zaradi svojih zdravilnih lastnosti in prijetnega vonja. Tukaj je nekaj primerov, ki se uporabljajo v kozmetične namene:

Olje iz vrtnic se pogosto uporablja v kozmetičnih izdelkih, kot so losjoni, kreme in parfumi. Olje ima vlažilne lastnosti, ki pomagajo vlažiti in negovati kožo ter pomagajo pri zmanjševanju vidnih gubic.

Hidrolat iz vrtnic je nežen tonik, ki pomaga pri pomirjanju in osveževanju kože. Lahko se uporablja kot tonik za obraz ali kot osvežilni sprej.

Rožna voda je lahka in nežna voda, ki se pridobi pri destilaciji vrtnic. Uporablja se lahko kot tonik za obraz, ki pomaga uravnavati pH kože in jo pomirja.

Čaj iz vrtnic se lahko uporablja kot naravni tonik za kožo, ki pomaga pri pomirjanju in vlaženju kože. Prav tako ima antioksidativne lastnosti, ki pomagajo pri preprečevanju poškodb kože zaradi prostih radikalov.

Sušene cvetove vrtnic lahko uporabite za proizvodnjo domačih kozmetičnih izdelkov, kot so pilingi za telo, maske za obraz ali kopeli za sprostitev.

Vrtnice tako čudovitih sestavnih del kozmetičnih izdelkov, ki kožo negujejo in pomagajo pri ohranjanju zdravega videza.

Foto: Pexels