Vsak seks brez privolitve je posilstvo

ByUredništvo

6. aprila, 2023
Milena Miklavčič [Foto: osebni arhiv)

Vsak seks brez privolitve je posilstvo

Torkovo dopoldne

… sem preživela z mladimi v MB. Bilo je zanimivo, prijetno in radovedno. Kot po navadi sem prekoračila čas za predavanje, ki mi je bil na voljo. Vsega, kar želim povedati, se žal ne da stlačiti v eno šolsko uro….

Govorila sem jim predvsem o molku. O tem grozljivem zlu, ki uničuje naše medsebojne odnose že stoletja. Žal pa zaradi molka najbolj trpimo – sami.

Ta prekleti molk, ki ga upoštevamo zlasti takrat, ko ne bi bilo treba, ko bi pa res (!) morali molčati, pa veselo blebetamo, da nas ja vsi slišijo, je strl dušo in srce nemalo posameznikom, razdrl je družine, do neprepoznavnosti je spremenil tudi DNK kakšnega naroda. Na primer našega.

Drži, molk je kdaj pa kdaj zlato, a dobro pazite- kdaj!

Na koncu sem prosila vse, ki so bili v predavalnici, naj raziščejo korenine lastne družine. Naj se pogovorijo s sorodniki, bližnjimi, prijatelji, da o družini izvedo zlasti tisto- najbolj skrito. Na ta način bodo spoznali skrite vzorce, ki so jih nehote podedovali tudi sami. Pa je od njih običajno več škode kot koristi.
Prosila sem jih, naj mi tudi pišejo. In eden od prisotnih mi je res.

A v mailu je bilo eno samo vprašanje:

zakaj niste spregovorili tudi o posilstvih?

Je bilo postavljeno vprašanje zaradi izjave neke političarke, ki trdi, da so samo migranti v zadnjem času zagrešili 57 posilstev, o katerih policija molči, so bile posredi lastne izkušnje, izkušnje prijateljev/ prijateljic? Je bilo vprašanje naključno?

O tej zelo pereči, žalostni in neizmerno travmatični tematiki vem veliko, a hkrati zelo malo. Poznam številne zgodbe, ne poznam pa statistike. Z vso gotovostjo pa lahko rečem, da je med številom prijavljenih posilstev in tistimi, ki se zgodijo, pa žrtve molčijo, velik razkorak.

Leta 1999 so nevladne organizacije, ki v Sloveniji delujejo na področju preprečevanja nasilja nad ženskami, ocenile, da je v Sloveniji vsaka peta ženska pretepena in vsaka sedma posiljena. Takrat je ta ocena naletela na buren odziv javnosti, ki je dvomila v tako pogostnost nasilja. Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve so v Sloveniji od leta 2000 do leta 2008 takratni ali nekdanji partnerji ali zakonci ubili ali umorili 75 žensk.

Ali z drugimi besedami, 72 odstotkov vseh ubitih ali umorjenih v zakonski ali izvenzakonski partnerski zvezi je bilo ženskega spola! (vir)

Junija 2021 je stopila v veljavo novela kazenskega zakonika, ki v slovenski pravni red vnaša nov koncept dojemanja spolnih kaznivih dejanj po modelu “samo ja pomeni ja”. DZ je novelo brez glasu proti potrdil 4. junija. Njen sprejem je rezultat družbenega gibanja za redefinicijo spolnega nasilja, ki je v začetku leta vzniknilo ob močni pobudi nevladnikov.

Novembra 2021 (vir) so na ljubljanskem okrožnem sodišču opravili predobravnavni narok v primeru peterice, ki je obtožena posilstva 15-letnice, enega od njih pa tudi spolnega napada.

Zaradi varstva zasebnosti mladoletnih oškodovank je sodnica narok in sojenje zaprla za javnost. Eden izmed njih je obtožen tudi spolnega napada na 14-letnico in dveh kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva. V posilstvo naj bil vpleten še en mladenič, ki pa je bil v času kaznivega dejanja še mladoleten, zato je tožilstvo vložilo kaznovalni predlog.

Primerjava policijskih podatkov od januarja do 30. novembra 2020 z enakim obdobjem leta 2019 pokaže porast kaznivih dejanjih zoper zakonsko zvezo, družino in otroke. Policija je obravnavala skupno 1346 kaznivih dejanj nasilja v družini, za katera je bila podana kazenska ovadba, kar predstavlja 12,9 odstotka več v primerjavi z istim obdobjem lani, ko je obravnavala 1233 primerov.

Storjenih je bilo polovica več ubojev, tretjina več umorov, četrtina več posilstev: policija je obravnavala 56,3 odstotka več kaznivih dejanj uboja, 33,3 odstotka več umora in 19,4 odstotka več posilstev.

Si predstavljate, kako visoka številka bi bila, če bi dodali zraven še primere, ko gre za nedovoljeno otipavanje, kar tudi ni dovoljeno, in podobno?

Dejstvo je, da je vsak seks brez privolitve – posilstvo!

Se to zgodi na različnih žurih, doma, v zakonski spalnici, s fantom, ki svojo jezo izrazi na ta način, da posili dekle, ki je zaljubljeno vanj? So posilstva plod različnih kulturnih razlik?

Kolikokrat se zgodi, ko pride do posilstva pod vplivom alkohola in prepovedanih substanc, pa dekle (ženska) sploh ne ve, koliko jih je bilo, ki so se zvrstili na njej?

Za koliko posilstev so krivi migranti? Ali se največ posilstev zgodi v ”konservativnih” družinah, kot trdijo nekateri? Kakšnih – konservativnih? Krščansko-konservativnih ali konservativno na način drugih ver in prepričanj?

Ali kdo pozna statistiko posilstev znotraj različnih t. i. ”sekt”? Koliko je posilstev na različnih uglednih poslovnih srečanjih, kjer strežejo mlade hostese? Koliko posilstev so zagrešili na Tivolski 44, pa so jih umetelno pometli pod preprogo, glavni akterji izprijenih in izrojenih dogajanj pa so še naprej nedotakljivi.

Molk

Koliko deklet in žensk molči o posilstvih? Prepričana sem, da bi bili ob številki več kot osupli.

Za konec pa bi zapisala povzetek zgodbe neke Nataše. Ko je prišla na študij v Ljubljano, si je našla prijetno garsonjero. Lastnik, ki jo je oddajal, je bil simpatičen, in čeprav je bil malo starejši, ji je bil všeč.

Dogovorila sta se za prav posebno plačilo: enkrat mesečno bo spala z njim. Potem pa se je gospod razvadil in je zahteval, da mu ”plača” večkrat mesečno. Ker se mu je uprla- medtem si je našla fanta- je svoje ”plačilo” dobil od nje zgrda. Zgodba se je ponovila še šestkrat, dokler si ni našla drugega stanovanja. Da bi dotičnega prijavila? Kako? Bi ji sploh kdo verjel glede na to, da je na začetku v tovrstno ”plačevanje” – privolila?

A četudi bi ga s časovnim zamikom prijavila, si ne predstavlja, da bi posilstva ponovno podoživljala.

Če ne bi bili obsedeni z molkom, bi se tudi o posilstvih pogovorili z bližnjimi. Ti bi nam pomagali, da bi nemudoma ukrepali. Žal zaradi sramu, zaradi ranljivosti, šoka, prizadetosti….raje molčimo in strašno rano, ki se zato največkrat ne zaceli, potem nosimo vse življenje s seboj.

So številke o posilstvih prave ali lažne?

Alenka Jeraj je pred dnevi izjavila, da je po njenih neuradnih, a zanesljivih informacijah policije ta v prvih treh mesecih letošnjega leta v Ljubljani obravnavala 57 posilstev, teh pa so bili osumljeni nezakoniti priseljenci. Policija pa, nasprotno, uradno zatrjuje, da gre za popolnoma neresnično in pretirano informacijo! V tem obdobju so obravnavali ”le” devet posilstev, v nobenem primeru pa ne gre za tujce, ki bi nezakonito vstopili v državo. V šestih primerih so osumljenci državljani Slovenije, v treh primerih pa gre za državljane Srbije, BiH in Kosova. Vsi trije imajo urejen status bivanja v Sloveniji. V kateri predal sodijo takšni posiljevalci? (vir)

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je za POP TV dejala, da je nad vprašanjem Jerajeve zgrožena, češ da je nedostojno položaju poslanke. Po njenem ni le pretiravala, je lagala.

Na koncu dodam le to: dokler ne izvem resnice, ne bom vrgla kamna v nikogar!

MM, tista, ki posluša in piše.

Več o avtorici: TUKAJ