Vse, kar morate vedeti o nakupu vinjet za leto 2024

ByA.K.

1. januarja, 2024
Foto: Freepik

Vse, kar morate vedeti o nakupu vinjet za leto 2024

Januarja in februarja se mnogim izteka veljavnosti avtocestnih vinjet. Kako in kdaj kupiti novo vinjeto, ter na kaj biti pozoren pri tem postopku? Večina voznikov se bo verjetno odločila za nakup letne vinjete, čeprav obstajajo tudi tedenske in mesečne, ki jih običajno kupujejo tranzitni potniki in turisti. Dnevnih vinjet v Sloveniji zaenkrat še ni, uvedli naj bi jih šele leta 2030. Pomembno je tudi vedeti, da so vinjete na voljo le v elektronski obliki.

Kje je obvezna uporaba vinjete?

Vsako motorno vozilo z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov mora imeti veljavno e-vinjeto ustreznega cestninskega razreda ob vstopu na cestninsko cesto. To pomeni, da morate e-vinjeto kupiti in določiti datum začetka njene veljavnosti, preden zapeljete na avtocesto ali hitro cesto, opozarja Dars.

Preden kupite novo vinjeto, je priporočljivo preveriti, kdaj poteče veljavnost vaše trenutne vinjete. Za letno vinjeto velja eno leto od izbranega datuma. Na primer, če je datum veljavnosti vaše letne vinjete 7. januar 2023, bo veljavna do vključno 7. januarja letos, kar pomeni, da boste potrebovali novo vinjeto že od 8. januarja naprej.

Pomembno je tudi vedeti, da lahko katero koli vrsto e-vinjete kupite vnaprej, z datumom začetka veljavnosti, ki ni enak dnevu nakupa. Začetek veljavnosti vinjete lahko določite do 30 dni vnaprej od dneva nakupa, vendar je podaljševanje veljavnosti obstoječe vinjete nemogoče. To pomeni, da morate vsakič, ko vinjeta poteče, kupiti novo.

Kako preveriti veljavnost vinjete?

Če ste e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu, lahko preverite veljavnost na potrdilu o nakupu. Če pa potrdila niste shranili ali so informacije zbledele ali izgubili potrdilo, je edina možnost, da začnete postopek nakupa nove vinjete, pri čemer potrebujete registrsko številko vozila.

Nakup nove vinjete je mogoč na dva načina: preko spleta in na fizičnih prodajnih mestih, kot so bencinski servisi in pri različnih trgovcih. Pri nakupu e-vinjete je ključno, da preverite in vnesete pravilne podatke, saj neustrezna registrska številka vozila pomeni, da cestnine ni plačane, kar lahko vodi v kazen v višini 300 evrov.

Pri spletnem nakupu e-vinjete boste potrebovali registrsko številko vozila in elektronski naslov, na katerega vam bo poslano potrdilo o nakupu in račun. Plačilo vinjete je možno le brezgotovinsko, s plačilno kartico, elektronsko denarnico mBills, sistemom Valu ali s spletnim nakazilom preko sistema PayPal.

Na Darsu svetujejo registracijo v spletni trgovini in odprtje e-vinjetnega računa, kar omogoča spremljanje veljavnosti e-vinjete in nastavljanje opomnikov za potek veljavnosti. Tudi če ste e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu, lahko račun odprete na spletu.

Vinjete je mogoče kupiti tudi na fizičnih prodajnih mestih, kot so bencinske črpalke, DarsGo prodajna mesta ali pri pooblaščenih prodajalcih v tujini. Pri nakupu na teh mestih boste prav tako potrebovali registrsko številko vozila.

Kar zadeva cene vinjet, je pomembno vedeti, da so letošnje vinjete dražje kot lansko leto. Cena letne vinjete za osebna vozila znaša 117,50 evra, mesečne 32 evrov, tedenske pa 16 evrov.

vir; Foto: Freepik; Portal24