Vse kar morate vedeti o pripravi klasičnega biskvita

ByAna Koren

27. novembra, 2022
Vse kar morate vedeti o pripravi klasičnega biskvita

Vse kar morate vedeti o pripravi klasičnega biskvita. Biskvit je vrsta lahkega, puhastega testa, ki se uporablja kot osnova za torte in piškote, pripravimo ga le iz treh osnovnih sestavin – moke, jajc in sladkorja. Biskvitni piškoti so se pojavili sredi 18. stoletja, ko so se kuharji naučili tehnike vzhajanja testa s pomočjo stepenih jajc, danes pa njihova priprava velja za eno osnovnih slaščičarskih tehnik. Če boste upoštevali nekaj osnovnih navodil za pripravo, boste vedno dobili preprosto in okusno osnovo za torto ali torto.

Priprava je ključna

Vse sestavine vedno najprej stehtajte in pripravite, da lahko, ko začnete z mešanjem, delate pospešeno. Če zmes predolgo stoji, bo testo začelo izgubljati zrak in ne bo več vzhajalo. S hitrim delom boste preprečili, da bi zmes med tehtanjem stala, pretirano mešanje testa, ima lahko tudi neželene posledice.

Modelčke je potrebno namastiti in njihova dna obložiti s papirjem za peko. Če to storite vnaprej, boste lahko napolnili modele takoj, ko bo testo pripravljeno. Iz istega razloga vedno predhodno segrejte pečico in ne pozabite, manj bo testo čakalo, bolj rahel bo biskvit.

Pomembna je temperatura sestavin

Poskrbite, da bodo vaše sestavine sobne temperature. Jajca iz hladilnika bo težje stepati in ne bodo zadržala enake količine zraka kot jajca, ki so bila segreta na sobno temperaturo. Če uporabljate maslo, naj ne bo hladno, saj bo predolgo trajalo, da se vmeša v sladkor in jajca, kar lahko povzroči preveč mešano testo, kar posledično pomeni težji in manj zračen biskvit. Maslo mora biti mehko, a še vedno kompaktno.

Sveža jajca in presejana moka

Uporabite moko za kolače, ker je bolj fino mleta. Najprej zmešamo pecilni prašek z moko in nato vse skupaj presejemo. S presejano moko biskvitu dodamo zračnost in s tem rahlost.

Vedno uporabite čim bolj sveža jajca, saj se iz beljakov svežih jajc lažje naredi trd sneg. Ko stepete jajca in sladkor, mešamo toliko časa, da zmes postane skoraj bela, kar pomeni, da je v zmes vneseno dovolj zraka. 

Recept za klasični biskvit

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 3 jajca
  • 140 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 200 g gladke moke
  • 1 pecilni prašek
  • 100 ml olja
  • 100 ml mleka
  • ščepec soli
Postopek priprave

Zmešajte moko in pecilni prašek, ju presejte.

Jajca in obe vrsti sladkorja mešajte toliko časa, da dobite rahlo penasto zmes brez kristalčkov sladkorja.

V nastalo mešanico dodajte olje in mleko, vse skupaj dobro premešajte, da se sestavine povežejo.

V nastalo mešanico dodajte presejane suhe sestavine, dobro premešamo z lopatko, da dobimo homogeno zmes brez grudic.

Biskvitno zmes takoj vlijte v pekač premera 24 cm obložen s papirjem za peko in pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj 30-35 minut. Z zobotrebcem preverite, ali je pripravljen, če zobotrebec, zapičen v sredino, pride čist, je biskvit pripravljen.

Pečen biskvit pustite, da se do polovice ohladi v modelu, nato ga vzemite ven in pred rezanjem popolnoma ohladite.

Dober tek!

Foto: iStock