Vse o priljubljeni rdeči čebuli: Od vrta do mize

ByA.K.

29. februarja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Vse o priljubljeni rdeči čebuli: Od vrta do mize

Rdeča čebula, priljubljena zaradi svoje vsestranske uporabe v kuhinji, je ena izmed najbolj razširjenih zelenjavnih rastlin, namenjenih prehrani ljudi. Ta dvoletna rastlina v prvem letu razvije značilno glavico, v drugem letu pa cvetoče drevo, ki obrodi semena. Kljub možnosti vzgoje iz semena kot enoletnega posevka ali iz podlage kot dvoletnice, rdeča čebula zahteva specifične pogoje za uspešno pridelavo.

Idealni pogoji za rast

Za optimalno rast rdeča čebula potrebuje lahka do srednje lahka tla, saj težka tla in tereni, kjer se zadržuje voda, niso primerni. Ključnega pomena je tudi pH vrednost tal, ki naj bi se gibala med 6,0 in 7,0, kar zagotavlja rahlo kislo do nevtralno okolje. Pridelovalci morajo biti pozorni na izbiro lokacije. Izogibati se je treba gredicam, kjer so v zadnjih treh do štirih letih že rasle rdeča čebula, česen ali por.

Setev in sajenje

Priprava tal se začne jeseni z osnovno obdelavo do globine 25 do 30 cm. Sledi sajenje zgodaj spomladi, ko to dopuščajo vremenske razmere. Rdeča čebula je odporna na širok spekter temperatur in kalijo že pri 2 do 3 °C, vendar je optimalna temperatura za njeno rast med 13 in 26 °C. Mlade rastline so občutljive na zmrzal, še posebej, če še niso razvile treh do štirih listov.

Vzdrževanje in zaščita

Gojenje rdeče čebule iz portovca je pri nas razširjena metoda, primerna za domače vrtove in manjše proizvodnje. Sadimo jo v vrste, ki so med seboj oddaljene 30 cm, ali v pasove s štirimi do šestimi vrstami. Med rastno sezono je ključnega pomena redno okopavanje in zaščita pred plevelom, prav tako pa je pomembno ohranjanje tal v rahlem stanju.

Zalivanje in gnojenje

Rdeča čebula ima v času brstenja in intenzivne rasti visoko potrebo po vlagi, vendar pa pred zorenjem zahteva toplo in suho vreme, saj odvečna vlaga lahko negativno vpliva na kakovost čebulic. Gnojenje, ki se izvede na podlagi natančne analize tal, je en izmed ključnih agrotehničnih ukrepov za zagotavljanje zdrave rasti.

Pobiranje in skladiščenje

Čebulice so pripravljene za žetev, ko se rastlina zmehča in pade na tla. Najboljše je počakati, da se vsa rastlinska masa uleže, nato pa čebulice izluščiti. Pravilno posušene in skladiščene čebulice, neokužene z boleznimi, se lahko ohranijo v dobrem stanju v različnih skladiščnih prostorih, kot so podstrešja in kleti.

Gojenje rdeče čebule zahteva natančno načrtovanje, skrbno vzdrževanje in pozornost do detajlov. S pravilno prakso lahko pridelovalci zagotovijo bogato žetev te cenjene zelenjave, ki obogati številne kulinarične kreacije.

[Vir: Agroklub]; Portal24