Vse o tekočini za vetrobranska stekla: Pomembna tudi barva!

ByA.K.

23. januarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Vse o tekočini za vetrobranska stekla: Pomembna tudi barva!

Vedno je nadležno, ko nam med vožnjo zmanjka tekočine za vetrobransko steklo ali – s polnim imenom – tekočine za brisalce vetrobranskega stekla, še posebej, če poskušate videti skozi umazanijo in sneg. Tako kot njen nadaljnji sorodnik antifriz je tudi tekočina za brisalce vetrobranskega stekla na voljo v različnih barvah.

Različne barve, različne funkcije:

  • Modra: standardna celoletna tekočina, učinkovita za cestni prah in umazanijo.
  • Zelena: poletna vožnja, učinkovita kot repelent za mrčes.
  • Oranžna: za vse letne čase z učinkom odmrzovanja, učinkovito proti ledu in soli na cestišču.
  • Rumena: pozimi z učinkom odmrzovanja, učinkovito za taljenje ledu z vetrobranskega stekla, z zaščito proti zmrzovanju do -35 stopinj.
  • Vijolična: koncentrirana mešanica tekočine za brisalce za poletje.

Ne glede na barvo še vedno preberite etiketo, da ugotovite, ali tekočina za brisalce vetrobranskega stekla, ki jo nameravate kupiti, ustreza potrebam vašega vozila. Če ima vaše vozilo sistem brisalcev z zaznavanjem dežja, izberite tekočino za pranje, ki ne pušča sledi in temeljito očisti vetrobransko steklo. Sledi na vetrobranskem steklu lahko zmedejo infrardeči senzor za dež, ki se nahaja poleg vzvratnega ogledala in ohranja brisalce vključene tudi, ko ne dežuje.

Kaj je v tekočini za brisalce?

Modra tekočina za pranje deluje dobro za večino aplikacij. Pomembno je, da pozimi uporabljate tekočino za brisalce, ki vsebuje sredstvo za odmrzovanje, če živite v hladnejšem podnebju s pogostim snegom. Če se veliko časa vozite po avtocestah, poiščite tekočino za brisalce vetrobranskega stekla, ki odbija mrčes.

Za sestavine tekočine za brisalce ni standardov. Tekočina je večinoma voda in lahko vsebuje dodatke, kot so metanol, etanol, izopropilni ali denaturirani alkohol, amoniak, barvila, blaga sredstva za razmaščevanje, detergente in etilen glikol (antifriz).

Večina tekočin za pranje vsebuje površinsko aktivne snovi, kemikalije, ki pomagajo brisalcem enakomerno porazdeliti tekočino za pranje in tako bolje očistijo vetrobransko steklo. Nekateri proizvajalci ne uporabljajo več metanola (ker je nevarna tekočina) ali denaturiranega alkohola (ker lahko uniči barvo vozila).

Nikoli ne dodajte vode

Nikoli ne smete vliti vode v tekočino za vetrobranska stekla. Voda bo zmanjšala čistilno sposobnost tekočine za brisalce in povečala verjetnost madežev na vetrobranskem steklu. Še pomembneje pa je, da lahko rezervoar za tekočino za pranje, cevi, šobe in črpalka za pranje zamrznejo in počijo, če pozabite izčrpati vodo, preden temperatura pade pod ledišče.

Nasvet za vzdrževanje

Še nasvet: rezervoar za tekočino za pranje stekel je ena najbolj spregledanih stvari v naših vozilih. Zamenjajte ga, če se nabere blato ali rja, ki bi lahko zamašila ali poškodovala črpalko tekočine za pranje.

Za konec si zapomnite: tudi najboljša tekočina za brisalce vetrobranskega stekla ne bo nadomestila obrabljenih ali poškodovanih brisalcev. Varujte svojo vidljivost na cesti in redno pregledujte ter skrbno vzdržujte sistem brisalcev in tekočine za pranje.

vir; Foto: Freepik; Portal24