Vse pogostejše duševne težave otrok, tukaj so opozorilni znaki

ByA.K.

11. januarja, 2023

Vse pogostejše duševne težave otrok, tukaj so opozorilni znaki

Tako kot pri odraslih se lahko tudi pri otrocih pojavijo duševne težave. Najnovejši podatki kažejo, da imajo otroci vse več težav z motnjami v duševnem zdravju, vendar kažejo nekoliko drugačne simptome, zaradi česar jih starši lahko spregledajo.

Glede na to, da je duševne motnje v otroštvu težko določiti, je pomembna zgodnja intervencija, da jih pravočasno odkrijemo. Deirdre Kehoe, strokovnjakinja za duševno zdravje otrok, razkriva pet simptomov, ki nakazujejo, da ima otrok morda težave v duševnem zdravju. Strokovnjakinja poudarja, da jih starši nikoli ne smejo zanemariti.

“Mladi se med odraščanjem prilagajajo številnim spremembam, zato je normalno, da hitro izražajo čustva in spreminjajo razpoloženja. Nekateri opozorilni znaki pa kažejo, da bi lahko bila situacija resnejša,” pojasnjuje Kehoe.

Opozorilni znaki pri otrocih:

  • težave pri opravljanju vsakdanjih opravil
  • nenadna sprememba vedenja
  • težave s spanjem
  • sprememba apetita
  • vznemirjenost v daljšem časovnem obdobju.

Kot pojasnjuje, omenjeni pojavi ne pomenijo nujno težav z duševnim zdravjem, vsekakor pa kažejo na obstoječo težavo, ki jo je treba rešiti. Najpogostejše so anksiozne motnje, depresija, posttravmatska stresna motnja ali PTSP in motnja pozornosti s hiperaktivnostjo ali ADHD.

vir

Ne spreglejte…

Otroci s strogimi starši imajo večje tveganje za depresijo

Otroci strogih staršev imajo večje tveganje za depresijo. Obstaja milijon načinov, kako biti dober starš in vsak naredi tisto, kar misli, da je najboljše za svojega otroka. Glede na to, da ni določenega vodnika o tem, kako pravilno vzgajati otroke, je od vseh možnih načinov kako biti starš težko ugotoviti, kateri način vzgoje je pravi.

Nova študija je pokazala, da otroci s strogimi starši pozneje v življenju pogosteje zbolijo za depresijo. Omenjeno raziskavo so izvedli raziskovalci z belgijske univerze Leuven… več tukaj.