Vse zdravstvene koristi dišečega cimetovega čaja

ByAna Koren

9. novembra, 2023 ,
Cimetov čaj Foto_Portal24cimetov čaj Foto_Portal24

Vse zdravstvene koristi dišečega cimetovega čaja

Cimetov čaj je več kot le prijetna pijača, saj ponuja vrsto koristi za splošno zdravje. Ta čaj je tako okusen kot tudi zdravilen, saj je poln koristnih lastnosti.

Antioksidativna moč

Cimetov čaj je bogat vir antioksidantov, ki pomagajo nevtralizirati proste radikale v telesu. To lahko pomaga zmanjšati tveganje za različne bolezni, vključno z rakom, boleznimi srca in sladkorno boleznijo. Študija iz leta 2018 celo predlaga uporabo cimetovega izvlečka kot naravne alternative sintetičnim antioksidantom v prehrani.

Zdravo srce

Cimet je prav tako koristen za zdravje srca, saj lahko pomaga pri sprostitvi krvnih žil, znižanju krvnega tlaka, spodbujanju zdravega krvnega obtoka ter zmanjšanju ravni trigliceridov in skupnega holesterola v krvi.

Podpora pri hujšanju

Raziskave kažejo, da lahko cimet pomaga pri izgubi maščobe, še posebej okoli pasu. Študija je celo pokazala, da so udeleženci izgubili telesno maščobo in pridobili mišično maso po rednem uživanju cimetovega prahu.

Upravljanje ravni glukoze

Cimet lahko pomaga znižati raven glukoze v krvi in izboljšati občutljivost na insulin, kar je koristno za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2 in tiste, ki želijo uravnavati raven glukoze v krvi.

Izboljšanje prebave in cirkulacije

Cimetov čaj lahko pomaga pomiriti želodec ter izboljšati krvni obtok, kar je ključnega pomena za zdravje srca.

Olajšanje simptomov prehlada in PMS

Cimetov čaj, s svojimi antioksidativnimi lastnostmi, lahko okrepi vaš imunski sistem, kar lahko pospeši okrevanje med prehladom. Poleg tega mnoge ženske poročajo o olajšanju krčev in simptomov predmenstrualnega sindroma (PMS) po uživanju cimetovega čaja. Študija iz leta 2018 je podprla to trditev, saj so udeleženci, ki so jemali cimet, poročali o manjših bolečinah v primerjavi s tistimi, ki so vzeli placebo.

Vendar pa je pomembno vedeti, da so koristi cimetovega čaja individualne in se lahko razlikujejo od osebe do osebe. Prav tako je priporočljivo uživati cimet zmerno, saj prekomerno uživanje lahko povzroči škodo. S pravilno uporabo pa lahko cimetov čaj predstavlja odličen način za izboljšanje vašega zdravja in počutja.

vir

Foto: Portal24