Vučić: ničesar ne bom podpisal, Kurti: ni konstruktiven

Vučić ne bo podpisal ničesar, Kurti odgovarja, da ni konstruktiven

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da “ne bo podpisal ničesar”. Kosovski premier Albin Kurti pa je njegove izjave pred srečanjem na Ohridu označil za nekonstruktivne. EU po srečanju pričakuje napredek pri dogovorih o izvajanju evropskega sporazuma med Srbijo in Kosovo.

Francosko-nemški načrt, ki ga je EU medtem sprejela kot svoj predlog sporazuma o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom, ZDA že od začetka močno podpirajo. Uradniki Unije in ZDA pa so ta teden obe strani poskusili spodbuditi, da se vendarle približata skupni rešitvi.

“Nimajo me s čim izsiljevati, ker Srbija nima cene”

Vučić je ob obisku v Srijemu dejal, da ga ni mogoče izsiljevati, ker nima “niti enega računa v tujini, hiše, vile”.

“Nimajo me s čim izsiljevati, ker Srbija nima cene,” je o zahodnih uradnikih dejal Vučić. Kosovski premier Albin Kurti pa je dejal, da ga zanima dogovor s Srbijo. Kurti je Vučićeve izjave ocenil za nekonstruktivne.

Kurti je dejal, da “Srbija ne bo kapitulirala v Ohridu, ker se je to že zgodilo v Kumanovu 9. junija 1999.” Pri tem je namigoval na Kumanovski sporazum pod okriljem Nata, s katerim se je končala vojna na Kosovu, srbska vojska in policija pa so se umaknile.

Kurti: To ni konstruktiven in predan pristop

Kosovski premier je dejal, da brez podpisa evropskega predloga ni mogoče imenovati sporazum, a da se bodo pogovori nadaljevali. “Slišal sem Vučićevo izjavo in mislim, da ne gre za konstruktiven in predan pristop. Če ne bo podpisa, bomo nadaljevali spor,” je dejal Kurti.

Pred srečanjem v Ohridu je desna opozicija, ki Vučiću očita, da je s sprejetjem evropskega načrta “izdal kosovske, državne in nacionalne interese”, v središču Beograda organizirala protest. Zbralo se je več kot dva tisoč ljudi, ki so nosili transparente z napisi “NE kapitulaciji”, “Skupnost srbskih občin je prevara” in “Kosovo je srce Srbije”.

Organizatorji – vodje gibanja Dveri, Nove DSS in Zavjetnice – Boško Obradović, Miloš Jovanović in Milica Đurđević Stamenkovski, so pred tem povedali, da shod “ni protest, ampak nadstrankarsko-domoljubno združevanje”.

Zbrani s sestanka so postavili tri zahteve. In sicer: zavrnitev evropskega načrta za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino, Vučićev odstop in takojšnji razpis volitev. 

vir Foto: Wikimedia