Vučić pozval Srbe s Kosova, da se umaknejo z barikad

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se je v Beogradu srečal s predstavniki Srbov s Kosova. Novica o srečanju ni takoj prišla v medije. Po pričakovanjih so ga prvi objavili Vučićevi tabloidi, ki so ob objavi zapisali, da je sestanek trajal dve uri. 

Vučić je, kot je povedal vodja urada za Kosovo in Metohijo Petar Petković, Srbe s Kosova pozval, naj se umaknejo z barikad. 

“Dobili smo trdna zagotovila. Srbi s Kosova so rekli, da zaupajo samo Vučiću, ne Kurtiju.”

“V trenutku, ko smo bili na robu resnega spopada in prelivanja krvi, smo uspeli ohraniti mir, prejeli smo nikoli močnejša zagotovila EU in ZDA. Po teh uradnih izjavah in zagotovilih je imel predsednik Vučić resno in težko srečanje s predstavniki Srbov s severa Kosova. Predstavil jim je dokumente in izjave. Naše Srbe je prosil, naj se umaknejo z barikad. Rekli so, da verjamejo samo njemu, ne Albinu Kurtiju. Prosil jih je, naj se vrnejo v severu Kosova in ta zagotovila predstavijo ljudem,” je dejal. 

“To je dobra novica. To govorim brez vzhičevenja, ker se zavedamo položaja srbskega ljudstva na Kosovu in Metohiji. Dobili smo nikoli močnejša zagotovila, ko gre za zahteve Srbov glede njihovega položaja. da se umaknejo z barikad. Že takoj na začetku bi rad poudaril, da je najboljša novica ta, da je Dejan Pantić izpuščen. To kaže, da Dejan Pantić ni kriv, da obtožba terorizma pomeni Kurtijev obračun z Srbi. Upamo, da bo nocoj z družino, ki si ga želi, čaka,” je o nekdanjem policistu s Kosova, ki so ga aretirale prištinske oblasti, dejal Petković.

Po 19. uri bi se moral Vučić na meji s Kosovom srečati s Srbi

Vodja urada za Kosovo je še povedal, da se bo Vučić s Srbi s severa Kosova srečal po 19. uri, ko bo znana dokončna odločitev o umiku z barikad. 

“Ob 19. uri bo helikopter, s katerim se bo peljal predsednik Vučić, na administrativnem prehodu pričakal Srbe s severa (Kosova). Vsekakor smo v trenutku, ko smo bili na robu spopada, uspelo ohraniti mir in čakamo, kakšna bo odločitev Srbov s severa,” je dejal Petković in še enkrat ponovil, da so “dobili trdna zagotovila” in da je “Vučiću uspelo se boriti za mir in stabilnost”.

Ne spreglejte…

Zaradi krize na Kosovu, vse enote srbske vojske v polni bojni pripravljenosti

Vse enote srbske vojske in notranjega ministrstva so od včeraj zvečer zaradi krize na Kosovu in namere Prištine, da na silo odstrani barikade na severu, v polni bojni pripravljenosti, sta sporočila obrambni in notranji minister Srbije… več tukaj.

Foto: zajem zaslona