Vučić tiskovnemu predstavniku EU: Vas ni vsaj malo sram?

Vučić tiskovnemu predstavniku EU: Vas ni vsaj malo sram?

Evropska unija (EU) je pred lokalnimi volitvami v štirih občinah na severu Kosova, pozvala k strpnosti. Vodilna politična stranka kosovskih Srbov Srpska lista (SL) pa je pozvala k bojkotu, kar je podprl tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Volitve so bile razpisane, potem ko so župani občin na severu (Leposavić, Zubin Potok, Severna Mitrovica in Zvečan), vsi člani SL, novembra 2022 v nasprotovanju odločitvi kosovske vlade o preregistraciji avtomobilov s tablicami, izdanimi v Srbija na registrske tablice Republika Kosovo (RKS), odstopili.

Tiskovni predstavnik EU Peter Stano je odločitev SL, da ne sodeluje na volitvah, označil za “veliko razočaranje”.

“Pokaži mi, da te ne morejo pohoditi”

Srbska lista, sestrska stranka srbske vladajoče stranke SNS predsednika Vučića, je volivcem sporočila, da so bile volitve “nedemokratične” in pozvala, naj bodo “vsa volišča prazna 23. aprila”, kar bo Srbom s severa poslalo “jasno sporočilo Priština in mednarodna skupnost«.

Srbski predsednik je Srbe na Kosovu v soboto tudi pozval, naj “pokažejo, koliko so bolj enotni” in da jih prištinske oblasti “ne morejo teptati”.

Vučić je po predstavitvi zmogljivosti, oborožitve in opreme srbske vojske (SV) “Granit 2023” novinarjem povedal, da je presenečen nad izjavo tiskovnega predstavnika EU Petra Stana, ki je bil “razočaran, ker Srbi ne želijo sodelovati na volitvah”. Ponovil je, da ima EU obveznost pri izvajanju prejšnjih dogovorov, za katere je bila porok.

Srbi, je poudaril Vučić, so doslej sodelovali “v štirih ali petih različnih volilnih ciklih, ki so jih organizirale prištinske oblasti”, in “ne bi smeli sodelovati v nobenem od njih, dokler se na Kosovu ne oblikuje Zveze srbskih občin”. To so obveznosti iz Bruseljskega sporazuma, doseženega pod okriljem EU in takratne vodje evropske diplomacije Catherine Ashton.

“Ubijajo naše ljudi, vi pa ste razočarani”

“Deset let pozneje, pa za to ni kriva samo Priština, ampak Evropska unija, ki je garant uresničevanja bruseljskega sporazuma in ga ni uresničila, so Srbi še vedno predmet šikaniranja in zdaj pravijo: tega, kar ste podpisali, ne bomo izvajali,” je dejal Vučić.

Ta je Petru Stanu zelo jezen dejal, da bi se moral sramovati svojih ocen. “Ubijajo naše ljudi, vi pa pravite, da ste razočarani, ker ne sodelujemo na volitvah. Mislim na tistega tiskovnega predstavnika EU in ga vprašam: ali vas ni vsaj malo sram,” je Vučić dejal novinarjem.

Beograd je 27. februarja v Bruslju soglašal s predlogom evropskega načrta za Kosovo. 18. marca v Ohridu so se strinjali še z aneksom za uresničitev tega načrta, a s tem spori med stranema o prioritetah in načinu izvedbe niso bili končani.

Vučić napovedal, da bodo Srbi “mirni in odgovorni”

Srbska stran vztraja, da je ključni predpogoj za nadaljevanje izvajanja oblikovanje Zveze srbskih občin. Slednjega pa oblasti v Prištini kljub pritiskom EU in ZDA, ki podpirajo evropski načrt, zavračajo, češ da ZSO ne more imeti izvršilne pristojnosti.

Kosovski premier Albin Kurti vztraja, da bo JSO lahko na dnevnem redu šele, ko bo Srbija priznala Kosovo. Srbski državni vrh medtem vztrajno ponavlja “rdeče črte” Srbije. In sicer, ne bo sprejela članstva Kosova v ZN in mednarodnih organizacijah.

Na dan volitev bodo Srbi na severu Kosova “mirni, odgovorni in čakali na boljše čase. Torej takrat, ko bosta veljali Ustanovna listina ZN in mednarodno pravo ter, ko se bodo spoštovali podpisani sporazumi”, je dejal Vučić.

vir Foto: STA