Intenziven zgodnji vročinski val brez milosti kuha zahodno Evropo. Včeraj so temperature marsikje presegle 40 stopinj Celzija. Temperature so bile včeraj visoke po večini zahodne Evrope. Posebej vroče je bilo v Franciji in na Pirenejskem polotoku.  

Francija

Na jugozahodu Francije so bile najvišje temperature do 43 stopinj Celzija, absolutni temperaturni rekord je bil dosežen v mestu Biarritz. O rdečem in oranžnem alarmu, opozorili pred vročino, je bilo obveščeno skoraj tri četrtine francoskega prebivalstva. Za ljudi v majhnih pariških stanovanjcih je vročina huda obremenitev. 

V francoskem biltenu Prev’Air so zapisali, da je veliko francoskih regij zaradi sobotnega vročinskega vala imelo tudi visoke koncentracije strupenega ozona.

Ozon je ti. sekundarni onesnaževalec. Nastane, ko onesnaževalci, ki se sproščajo v cestnem prometu in industriji, reagirajo s sončno svetlobo. Novonastali plin povzroča piskanje v pljučih, kašelj in tiščanje v prsih. Otroci, ki se igrajo na prostem, so še posebej občutljivi. 

Voda

Vodni sistemi so na območjih po zahodni in južni Evrop močno obremenjeni zaradi pomanjkanja padavin. Od sobote zvečer se lahko na francoski obali Atlantika pojavljajo občasne nevihte, kar pomeni, da bi se lahko vročinski val umiril, zlasti na najbolj prizadetih območjih na jugozahodu.

Španija

V Španiji gasilci nadaljujejo z gašenjem več požarov, ki so zaradi suše izbruhnili po državi. Najbolj obširen in uničujoč požar je tamkajšnje oblasti prisilil, da so evakuirale 14 vasi. Svoje domove je tako moralo zapustiti več sto prebivalcev v Sierra de la Culebra, gorovju v regiji Kastilja in Leon, blizu meje s Portugalsko. Po poročanju regionalnih oblasti so se nekateri že lahko vrnili domov, saj so se plameni odmaknili od njihovih domov. V ogromnih požarih, ki so zajeli Španijo, je pogorelo cca. 20.000 hektarjev zemlje.

Italija

V severni Italiji je več mest objavilo pomanjkanje vode, severna regija Lombardija namiguje celo na razglasitev izrednih razmer, saj rekordna suša ogroža letino..

Velika Britanija

Temperature v Londonu so ostale precej pod 20, britansko prestolnico sta zajela dež in oblačnost.

Foto: Gettyimages