Vzpon Bitcoina: BlackRock in Nakamotoovi skrivnostni namigi

ByA.K.

22. januarja, 2024
Foto: Pexels

Vzpon Bitcoina: BlackRock in Nakamotoovi skrivnostni namigi

V zadnjem letu smo priča ponovnemu vzponu Bitcoina, digitalne valute, ki je doživela strm padec leta 2022. Ključni dejavnik za vzpon je bila kripto revolucija, ki so jo sprožili velikani z Wall Streeta, predvsem pod vodstvom največjega svetovnega podjetja za upravljanje denarja, BlackRocka. Cena Bitcoina se je v zadnjih 12 mesecih kar podvojila, kar je izredno navdušilo vlagatelje, ki so se soočali z uničujočim zlomom te digitalne valute pred dvema letoma.

Nedavno pa je še ena uganka obkrožila svet Bitcoina, saj se je na sceni znova pojavil skrivnostni anonimni ustvarjalec, znan kot Satoshi Nakamoto. To je sprožilo številna vprašanja o prihodnosti te digitalne valute. Izvršni direktor JPMorgan, Jamie Dimon, je dejal, da obstaja velika verjetnost, da bi se Nakamoto lahko vrnil in popolnoma izbrisal Bitcoin.

Izbris Bitcoina?

Dimon, ki je že dolgo kritičen do Bitcoina in celotne kriptoindustrije, je poudaril: “Mislim, da obstaja velika verjetnost, da se bo Nakamoto, ko pridemo do teh 21 milijonov Bitcoinov, histerično smejal, utihnil in preprosto izbrisal vse Bitcoine.” To se nanaša na omejitev v programski kodi Bitcoina, ki določa, da bo največ 21 milijonov Bitcoinov v obtoku, pri čemer naj bi zadnji Bitcoin bil “izrudarjen” šele leta 2140.

Vendar pa je vprašanje, ali se bo rudarjenje Bitcoina res ustavilo pri tej številki, še vedno odprto. Dimon je med Svetovnim gospodarskim forumom v Davosu izrazil dvome, saj je dejal: “Kako za vraga veš, da se bo rudarjenje ustavilo pri 21 milijonih Bitcoinov? Nikoli nisem srečal niti ene osebe, ki bi mi rekla, da zagotovo ve, da se bo to zgodilo.”

Število Bitcoinov, ki jih je mogoče izrudariti, je v celoti odvisno od programske kode same kriptovalute. Za spremembo te omejitve bi bilo potrebno soglasje večine rudarjev, vendar bi to lahko povzročilo razdelitev omrežja. Manjšina bi lahko nadaljevala z rudarjenjem proti trenutnemu cilju okoli 21 milijonov Bitcoinov.

Sprememba te omejitve bi torej zahtevala dolgotrajno razpravo in dogovor med vsemi igralci v kriptosvetu. Trenutno ostaja vprašanje, ali bo Bitcoin res ostal omejen na 21 milijonov kovancev, še vedno odprto, in čas bo pokazal, kako se bo ta zgodba razvijala v prihodnosti.

vir; Foto: Pexesl; Portal24