Rado Pezdir: o vzporednem mehanizmu v Sloveniji #video

ByUredništvo

26. oktobra, 2022
Rado Pezdir: o vzporednem mehanizmu v Sloveniji

Avtor knjige Rado Pezdir je ekonomist zaposlen na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije v Kopru in na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije v Celju. Poleg knjige Vzporedni mehanizem globoke države je tudi avtor knjige Slovenska tranzicija med Kardeljem in tajkuni in skupaj z Igorjem Omerzo soavtor knjige Kriminalni temelji NLB in Teritorialne obrambe.

Rado Pezdir je kot finančni strokovnjak sodelavec Preiskovalnih komisij Državnega zbora in avtor različnih znanstvenih člankov s področja ekonomike tranzicije. Področje njegovega dela zajema tranzicijo, ekonomsko zgodovino, finančne trge in monetarni sistem.

Leta 2021 je izšla njegova knjiga Vzporedni mehanizem globoke države  v kateri avtor, na podlagi arhivskih gradiv, opisuje delovanje podjetij, ki so jih tajne službe v času Jugoslavije odprle v tujini, vlogo in delovanje Nika Kavčiča  pri odprtju teh podjetij ter kasnejše delovanje teh podjetij do danes.

Pred nekaj dnevi (22. 10. 2022) je avtor nastopil tudi v oddaji Beremo (Nova24TV) in podrobneje pojasnil temeljne teze in ozadja, opisana v knjigi.

Knjiga zajema obdobje med letoma 1945 in 2020 in razkriva delovanje doslej prikritega vzporednega mehanizma v slovenski ekonomiji.

Rado Pezdir razkriva doslej neznan svet udbovske ekonomije in vzporednega bančništva, ki se kot hobotnica razpreda po slovenski ekonomiji in se skriva po različnih davčnih oazah vse dokler ne napoči zlom sistema in se vrne v tranzicijo.

V knjigi pa vas ne čaka samo tehnologija partijskega kapitalizma temveč tudi podrobne analize bančne pošasti, ki je v drugi bančni sanaciji implodirala z več milijardno škodo. Lahko boste prebrali tudi kako se je konsolidiralo omrežje, ki je postalo tranzicijski zmagovalec in vse o primeru Farrokh, največjemu finančnemu škandalu v slovenski zgodovini.