Wall Street: Borzni indeksi padajo, tehnološki velikani v težavah

Foto: Portal24 (AI)

Wall Street: Borzni indeksi padajo, tehnološki velikani v težavah

Na Wall Streetu borzni indeksi padajo že drugi dan zapored, saj so tečaji delnic nekaterih tehnoloških velikanov upadli, hkrati pa so vlagatelji postali previdni glede novih gospodarskih kazalcev in poročila predsednika FED-a Jeroma Powella kongresu.

Dow Jones je izgubil 1,04 odstotka, na 38.585 točk, medtem ko je S&P 500 zdrsnil za 1,02 odstotka, na 5078 točk. Indeks Nasdaq je nižje za 1,65 odstotka in je na 15.939 točk. Padec indeksa že drugi dan zapored je predvsem posledica pritiska na delnice več tehnoloških velikanov.

Cena Appla je padla po poročanju medijev o padcu prodaje iPhoneov na Kitajskem. Delnice proizvajalca čipov Advanced Micro Devices pa so se pocenile po novici, da Washington ne bo dovolil prodaje čipov umetne inteligence kitajskim podjetjem. Padli so tudi tečaji delnic več drugih tehnoloških velikanov, kar je po mnenju analitikov posledica umika dela zaslužka s trga, potem ko je sektor od začetka letošnjega leta močno rasel, čeprav je že lani poskočil za 56 odstotkov.

Poročilo FED-a

Vlagatelji so previdni tudi zato, ker je upanje, da bo Ameriška centralna banka (FED) letos agresivno znižala obrestne mere, splahnelo. Ameriško gospodarstvo ostaja dokaj trdno, inflacija pa se ne umirja tako hitro, kot so upali vlagatelji, zato so bila pričakovanja glede znižanja obrestnih mer prestavljena z marca na junij.

Danes in jutri bo v središču pozornosti vlagateljev poročilo predsednika centralne banke Powella kongresu. Vlagatelji pa bodo pozorno spremljali njegove komentarje glede inflacije, gospodarskih gibanj in morebitnega znižanja obrestnih mer. V petek bo objavljeno poročilo o zaposlovanju v ZDA, ki običajno pomembno vpliva na smer trga, saj pokaže, kako močan je trg dela in kako močno rastejo plače.

Na večini evropskih borz so se tečaji delnic včeraj znižali. Londonski indeks FTSE se je okrepil za 0,08 odstotka, na 7646 točk, medtem ko je frankfurtski DAX zdrsnil za 0,10 odstotka, na 17.698 točk. Pariški CAC je zdrsnil za 0,30 odstotka, na 7932 točk.

[Vir: Hina]; Foto: Portal24 (AI)