Wall Street borzni indeksi stagnirali zaradi skrbi glede inflacije

Včeraj so borzni indeksi na Wall Streetu zabeležili skoraj nespremenjeno gibanje, saj se je rast inflacije v Združenih državah Amerike izkazala za zaskrbljujočo. Slednje je zmanjšalo optimizem glede morebitnega znižanja obrestnih mer s strani Ameriške centralne banke (FED).

Dow Jones indeks je pridobil komaj 0,04 odstotka, dosegel je 37.711 točk. S&P 500 indeks se je rahlo znižal, in sicer za 0,07 odstotka, do 4780 točk. Nasdaq indeks pa je ostal skoraj nespremenjen, pri 14.970 točkah.

Inkubirana negotovost se je začela, ko je poročilo razkrilo, da so se cene življenjskih potrebščin v ZDA decembra na mesečni ravni zvišale za 0,3 odstotka. Omenjeno pomeni letno rast inflacije za 3,4 odstotka. To je preseglo pričakovanja analitikov, ki so predvidevali mesečno rast za 0,2 odstotka in letno za 3,2 odstotka.

Inflacija

Tudi osnovna stopnja inflacije, brez cen hrane in energentov, se je nekoliko znižala, vendar ostaja visoka, na 3,9 odstotka na letni ravni, kar še vedno precej presega ciljno raven Feda pri 2 odstotkih.

To je povzročilo upadel optimizem glede možnosti hitrega znižanja obrestnih mer s strani Federal Reserve (Fed). Ob koncu lanskega leta so se tečaji delnic močno povečali, saj so vlagatelji pričakovali agresivno znižanje obrestnih mer s strani Fed v letošnjem letu, najkasneje marca.

Vendar pa so se zdaj ta pričakovanja umirila, predvsem ker uradniki Feda poudarjajo, da je za znižanje obrestnih mer še prezgodaj, glede na vztrajno visoko raven inflacije.

Vlagatelji so tudi previdni zaradi pričakovanja sezonskega objavljanja četrtletnih poslovnih rezultatov podjetij, ki se začne konec tedna. Ti rezultati bodo pomembno vplivali na nadaljnjo usmeritev trga v prihodnjih tednih.

Na evropskih borzah so se cene delnic včeraj znižale. Londonski FTSE indeks je oslabel za 0,98 odstotka, doseže 7576 točk, medtem ko je nemški DAX izgubil 0,86 odstotka in končal pri 16.547 točkah. Francoski CAC indeks je zdrsnil za 0,52 odstotka, dosegel pa je 7387 točk.

vir; Foto: Portal24 (AI)