Wall Street: Dow Jones z najboljšim letnim rezultatom

ByAna Koren

1. junija, 2024 ,
Delniški trgi [Foto: Freepik]

Wall Street: Dow Jones z najboljšim letnim rezultatom

Industrijsko povprečje Dow Jones je v petek poskočilo in doseglo najboljšo sejo v tem letu, saj so vlagatelji zaključili močan mesec po tem, ko je bila želena inflacijska mera Federal Reserve v veliki meri okoli pričakovanj. Indeks blue-chipov Dow se je povzpel za 574,84 točke ali 1,51 odstotka na 38.686,32. K slednjemu sta prispevala predvsem Salesforce in UnitedHealth s predujmi v višini 7,5 oziroma 2,8 odstotka. S&P 500 je dodal 0,80 odstotka na 5.277,51. Nasdaq Composite pa je zdrsnil za 0,01 odstotka na 16.735,02. Delnice Nvidie in nekaterih drugih megacap tehnoloških podjetij so namreč doživele rahel zdrs.

Indeksa S&P 500 in Nasdaq sta prekinila pettedenski niz zmag z zdrsoma za 0,51 oziroma 1,1 odstotka. Dow je sicer zdrsnil za 0,98 odstotka, kar je že drugi zaporedni teden izgube. Kljub težkemu tednu je bil maj zmagovit, saj je vsaka od glavnih meril uspešnosti zabeležila šesti pozitivni mesec v sedmih. Dow je ta mesec dodal 2,3 odstotka. S&P 500 je zrasel za 4,8 odstotka. Nasdaq pa je pridobil 6,88 odstotka, kar je njegov najboljši mesec od novembra.

“Trg bo ostal nemiren,” je dejal Quincy Krosby, glavni globalni strateg pri LPL Financial. Krosby je pri tem navedel spremenljivke, kot so prihajajoče volitve, donosi državne blagajne in potrošniška poraba. “Postavljajo se vprašanja: Kam smo namenjeni? Kam je usmerjeno gospodarstvo?”

Vrhunski zaslužki Nvidie

Del Mayeve moči lahko pripišemo porastu Nvidie, ki je prejšnji teden objavila vrhunske zaslužke. Čeprav so delnice ljubljenca umetne inteligence v petek padle za približno 0,8 odstotka, so delnice mesec končale skoraj 27 odstotkov višje. Tesla in Netflix sta se prav tako umaknila v petek, kar je prizadelo tehnološko zahteven Nasdaq.

Pozorno spremljani gospodarski podatki, objavljeni v petek zjutraj, so bili večinoma v skladu z napovedmi. Indeks cen osnovnih izdatkov za osebno potrošnjo se je aprila zvišal za 0,2 odstotka, kar je bilo enako pričakovanjem ekonomistov, ki jih je anketiral Dow Jones. Core PCE se je na letni ravni povečal za 2,8 odstotka, kar je nekoliko nad 2,7-odstotno napovedjo ekonomistov.

“Najpomembnejši gospodarski podatki tega tedna so prišli in odšli, ne da bi veliko odstopali od pričakovanj,” je dejal Chris Zaccarelli, glavni investicijski direktor za Independent Advisor Alliance. Dodal je, da je trg po poročilu “oddahnil”.

Podjetja so maja glede odkupov delnic dosegla rekord vseh časov

Na zadnje poslovne rezultate podjetij so se odzvali tudi trgovci. Delnice Dell Technologies so padle za več kot 17 odstotkov kljub močnim zaslužkom, potem ko je podjetje izjavilo, da je zaostanek strežnika AI manjši od pričakovanega. Varnostna zaloga v oblaku Zscaler se je povečala za 8,5 odstotka, medtem ko je platforma za razvijalce podatkov MongoDB padla za skoraj 24 odstotkov. Trgovec z oblačili Gap je poskočil za več kot 28 odstotkov.

Podatki kažejo, da so podjetja maja glede odkupov delnic dosegla rekord vseh časov, kar kaže na močno zaupanje podjetij v prihodnje dobičke. Po podatkih Birinyi Associates je skupno 154 podjetij napovedalo 201 milijardo dolarjev načrtovanih odkupov, kar je rekord vseh časov. Apple je vodil to obtožbo in razkril 110 milijard dolarjev vreden program odkupa, največji doslej. American International Group in Lam Research sta vsak objavila načrte za odkup v vrednosti 10 milijard dolarjev.

Podprta s temi objavami so podjetja iz indeksa S&P 500 v prvem četrtletju odkupila delnice za več kot 202 milijard dolarjev, številka, ki se lahko poveča, ko bo na voljo več podatkov. To je najvišja četrtletna vsota od tretjega četrtletja 2022, ko so podjetja odkupila za 207 milijard dolarjev delnic.

[Vir: CNBC]; Portal24; Foto: Freepik