Wall Street: Indeks S&P 500 dosegel novo rekordno raven

ByA.K.

25. januarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Wall Street: Indeks S&P 500 dosegel novo rekordno raven

Indeks S&P 500 na borzi Wall Street je dosegel novo rekordno raven že četrti dan zapored, zabeležil impresivno rast, ki jo je omogočila nadaljnja povečana vrednost delnic največjih tehnoloških podjetij. Kljub temu pa indeks Dow Jones beleži manjši padec.

Dow Jones je včeraj izgubil 0,26 odstotka vrednosti, dosegel je 37.806 točk. Indeks S&P 500 se je povišal za 0,08 odstotka in je dosegel 4868 točk. Indeks Nasdaq pa je zabeležil rast za 0,36 odstotka in končal pri 15.481 točkah.

Nadaljnjo rast indeksa S&P 500 in indeksa Nasdaq, že peti dan zapored, je sprožila serija boljših četrtletnih poslovnih rezultatov številnih podjetij, vključno z Netflixi. Delnice tega podjetja so se dvignile za več kot 10 odstotkov, skupaj s povečanjem vrednosti delnic drugih tehnoloških velikanov.

Tržna vrednost Microsofta je višja

Včeraj je bila dosežena še ena pomembna mejnik, saj se je tržna vrednost Microsofta prvič povzpela nad znesek 3000 milijard dolarjev. Tudi delnice družb Alphabet in Meta Platforms, ki so del skupine “sedem veličastnih”, so zabeležile rast za več kot odstotek. Ta skupina podjetij je ključno prispevala k okrevanju borznega trga v preteklem letu.

Navdušenje nad razvojem umetne inteligence (AI) je že mesecev glavni gonilnik rasti tehnološkega sektorja, vključno z imeni, kot so Nvidia in Microsoft. Ključno vprašanje, ali bodo poslovni rezultati teh podjetij upravičili njihovo močno rast delnic v zadnjih mesecih, se bo izkazalo v naslednjih dneh.

Mike Dickson, analitik pri Horizon Investments, je dejal: “Tehnološka podjetja, še posebej ‘sedem veličastnih’ in teme umetne inteligence, so v preteklem letu prinesla nekaj neverjetnih dobičkov in smernic. Kako se bo obneslo, bomo videli v naslednjih 10 dneh. Zgodnji kazalniki so vsekakor precej pozitivni.”

Nekateri niso dosegli pričakovanih rezultatov

Kljub optimizmu na trgu, pa ni bilo včerajšnje evforije, saj nekatera velika podjetja niso izpolnila pričakovanj s svojimi poslovnimi rezultati. Poleg tega se pričakuje, da bo skupna rast dobičkov podjetij iz indeksa S&P 500 v lanskem četrtem četrtletju nižja kot v prejšnjem četrtletju. Slednje je predvsem zaradi upočasnitve gospodarske rasti in potrošnje.

Analitiki tudi ocenjujejo, da bo znižanje obrestne mere s strani ameriške centralne banke sledilo v drugem četrtletju, maja ali junija, čeprav so bila prejšnja ugibanja usmerjena v marec.

Poleg Wall Streeta so se včeraj dvignile tudi tečaji delnic na evropskih borzah. Londonski indeks FTSE je pridobil 0,56 odstotka in dosegel 7527 točk. Frankfurtski DAX se je zvišal za 1,58 odstotka in dosegel 16.889 točk. Pariški CAC za 0,92 odstotka, dosegel je 7455 točk.

vir; Foto: Freepik; Portal24