Wall Street: Indeks S&P 500 dosegel rekordno vrednost, v ospredju je tehnološki sektor

Foto: Freepik

Wall Street: Indeks S&P 500 dosegel rekordno vrednost, v ospredju je tehnološki sektor

Indeks S&P 500 na Wall Streetu je že drugi dan zapored dosegel rekordno vrednost, krepitev pa je predvsem posledica rasti tečajev delnic tehnoloških podjetij. Dow Jones je pridobil 0,36 odstotka, dosegel je 38.001 točko. Indeks S&P 500 je medtem zrasel za 0,22 odstotka, dosegel je 4.850 točk. Indeks Nasdaq je pridobil 0,32 odstotka, dosegel 15.360 točk.

Tretji zaporedni dan rasti indeksa je v veliki meri posledica optimističnih napovedi o povpraševanju po čipih, zlasti v tehnološkem sektorju. Indeks S&P 500 je svojo rekordno raven presegel že v petek. Okrepil pa se je tudi v ponedeljek. Posebej izstopa tudi indeks sektorja proizvajalcev čipov, ki je dosegel novo rekordno raven. Rekordno vrednost je dosegel tudi tečaj delnice proizvajalca čipov Nvidia.

Čeprav sezona četrtletnih poslovnih poročil za zdaj ni bila preveč impresivna, vlagatelji v naslednjih dneh upajo na boljše novice. Med drugim pričakujejo poročila podjetij, kot so Netflix, Tesla, Abbott Laboratories, Intel in Johnson & Johnson. Quincy Krosby, strateg pri LPL Financial, poudarja, da bodo dohodki in vrednotenja podjetij ključni za nadaljevanje rasti cen delnic velikih tehnoloških podjetij, kar je temelj rasti celotnega trga v zadnjem času.

Inflacija in obrestne mere

Ta teden bodo vlagatelji pozorno spremljali tudi nove podatke o inflaciji v ZDA in poročilo o bruto domačem proizvodu v zadnjem četrtletju preteklega leta. Upajo, da bodo ti podatki ponudili boljši vpogled v možen začetek zniževanja obrestnih mer s strani ameriške centralne banke. Kljub pričakovanjem glede znižanja obrestnih mer marca, analitiki menijo, da je bolj verjetno, da se bo to zgodilo na majskem zasedanju FED-a, in sicer s 0,25 odstotnimi točkami.

Prav tako so se tečaji delnic povečali na evropskih borzah. Londonski indeks FTSE je pridobil 0,35 odstotka, dosegel je 7.487 točk. Frankfurtski DAX se je zvišal za 0,77 odstotka, dosegel je 16.683 točk, pariški CAC pa je pridobil 0,56 odstotka in dosegel 7.413 točk.

vir; Foto: Freepik; Portal24