Ameriške borze so včeraj močno zrasle in  večdnevno razprodajo končale z odbojem navzgor, ki so ga spodbudili zaslužki, dobri gospodarski podatki in ublažitev strahu pred večjim dvigom obrestnih mer od pričakovanih.

Vsi trije glavni ameriški borzni indeksi so zabeležili solidne dobičke. SPSY so bili zaradi padca dobička Citigroup Inc malce slabši. Četrtkovo razprodajo, ki so jo spodbudile slabe smernice tekmecev JPMorgan Chase in Morgan Stanley je to malce ustavilo.

S&P 500 in Dow indeks sta prekinila petdnevni negativni trend.

Cene življenjskih potrebščin so junija pokazale najvišjo letno stopnjo rasti od leta 1981. Slednje je povečalo možnosti, da bi Fed zvišal svojo ključno ciljno obrestno mero Fed skladov za 100 bazičnih točk. Dvig, ki ga trgi pričakujejo, je 75 bazičnih točk.

Gospodarski podatki, objavljeni v petek, so z večjo prodajo na drobno od pričakovane, dvigom razpoloženja potrošnikov, nižjimi inflacijskimi pričakovanji in ohlajanjem uvoznih cen, presenetili navzgor.

Indeksi

Dow Jones se je dvignil za 658,09 točke ali 2,15 odstotka na 31.288,26.

S&P 500 je pridobil 72,78 točke ali 1,92 odstotka na 3863,16 točke.

Nasdaq Composite  je dodal 201,24 točke oz. 1,79 odstotka na 11.452,42.

Vseh 11 glavnih sektorjev S&P 500 je sejo končalo sejo. Finančne delnice pa so zlahka dosegle največji odstotek rasti v višini 3,5 odstotka.

Sezona poslovnih rezultatov v drugem četrtletju je v polnem teku O poslovnih rezultatih je poročalo je 35 podjetij v S&P 500. Refinitiv poroča, da jih je od tega pričakovanja preseglo 80 odstotkov.

Analitiki zdaj v drugem četrtletju pričakujejo skupno medletno rast dobička S&P 500 za 5,6 odstotka, kar je manj od ocene na začetku četrtletja, ki je bila 6,8 odstotka.

Dobički

Citigroup je odstopal od trenda med poročili o zaslužku velikih bank. Njihov četrtletni dobiček je namreč presegel pričakovanja. Delnice so zato zrasle za 13,2 odstotka. 

Četrtletni dobiček Wells Fargo & Co se je zaradi povečanih rezervacij za izgube posojil in šibkega hipotekarnega poslovanja skoraj prepolovil. Njihove delnice so vseeno pridobile 6,2 odstotka. 

S&P indeks je poskočil za 5,8 odstotka, kar je po januarju 2020 največji skok v enem dnevu.

Unitedhealth Group Inc  napredovala za 5,4 odstotka. Podjetje je napoved letnega dobička za drugo četrtletje namreč zvišalo.

BlackRock Inc je zrasel za 2,0 odstotka in to kljub večjemu padcu dobička od pričakovanega. 

Na trgu se naslednji teden pričakuje objave poslovnih rezultatov Goldman Sachs Group Inc, Bank of America Corp, International Business Corp, Netflix Inc, Tesla Inc, Twitter Inc in drugih velikih podjetij.

Indeks S&P 500 je zabeležil novo najvišjo vrednost v 52 tednih in 31 novih najnižjih vrednosti. Nasdaq Composite je zabeležil 37 novih najvišjih vrednosti in 126 novih najnižjih vrednosti.

Obseg na ameriških borzah je znašal 10,26 milijarde delnic v primerjavi s povprečjem 12,31 milijarde v zadnjih 20 trgovalnih dneh.

Foto: ConstrucktConnect-Canada

By A.K.

Komentar: