Wall Street je po FED napovedih močno zdrsnil

Foto: Freepik

Wall Street je po FED napovedih močno zdrsnil

Na Wall Streetu so borzni indeksi doživeli močen padec, saj so poslovni rezultati podjetij Alphabet in Microsoft razočarali, upanje v znižanje obrestnih mer s strani Ameriške centralne banke (FED, že marca pa je zbledelo. Dow Jones indeks je izgubil 0,82 odstotka vrednosti, padec pa ga je pripeljal na 38.150 točk. S&P 500 indeks je beležil padec za 1,61 odstotka, dosegel je 4.845 točk. Indeks Nasdaq je izgubil 2,23 odstotka in padel na 15.164 točk.

Voditelji Federal Reserve so po dvodnevnem zasedanju odločili, da obrestne mere ostanejo nespremenjene v razponu med 5,25 do 5,50 odstotka. V izjavi za javnost so navedli, da ne nameravajo zniževati obrestnih mer, dokler ne bodo prepričani, da se inflacija trdno giblje proti ciljni ravni 3 odstotkov. Predsednik Federal Reserve, Jerome Powell, je izrazil malo verjetnost, da bodo vodilni do marčevskega zasedanja uspeli prepričati k znižanju obrestnih mer. Slednje je razočaralo vlagatelje, ki so pričakovali spremembo že marca.

Padec indeksov

Analitik pri Wealthspire Advisors, Oliver Pursche, je povedal: “Iz izjave Feda je razvidno, da dvigov obrestnih mer ne bo več. To je pozitivno, a vlagatelji naj pričakujejo, da bodo obrestne mere na povišanih ravneh ostale dlje časa. Ekonomski kazalniki so še daleč od tistih, ko bi FED znižal obrestne mere.”

Padec indeksov je tudi posledica razočaranja vlagateljev nad četrtletnimi poslovnimi rezultati obeh tehnoloških velikanov. Delnice Alphabet so izgubile 7,5 odstotka vrednosti, Microsoft pa 2,7 odstotka. Kljub temu, da sta obe podjetji poročali o višjih prihodkih in dobičkih, kot so pričakovali analitiki, se zdi, da so nekateri vlagatelji pričakovali še boljše rezultate.

Kljub močnemu padcu včeraj, so borzni indeksi v januarju še vedno zabeležili rast za več kot odstotek. Na evropskih borzah so se tudi včeraj tečaji delnic znižali. Londonski indeks FTSE je oslabel za 0,47 odstotka, dosegel 7.630 točk. Fankfurtski DAX pa je izgubil 0,40 odstotka in padel na 16.903 točke, pariški CAC pa 0,27 odstotka in je na7.656 točk.

vir; Foto: Freepik; Portal24