Wall Street kljub skrbi zaradi inflacije zabeležil rast

Delniški trgi [Foto: Pixabay]

Wall Street kljub skrbi zaradi inflacije zabeležil rast

Na Wall Streetu so borzni indeksi danes zabeležili rast, pri čemer je Nasdaq dosegel rekordno vrednost, čeprav visoka inflacija v ZDA lahko obrestne mere obdrži na povišanih ravneh dlje časa, kot je bilo sprva pričakovano. Dow Jones je pridobil 0,32 odstotka in se povzpel na 39.558 točk, S&P 500 je zrasel za 0,48 odstotka na 5246 točk. Nasdaq narasel za 0,75 odstotka in dosegel rekordnih 16.511 točk.

Vlagatelji so bili včeraj na začetku trgovanja previdni, saj so novi podatki pokazali, da so cene proizvajalcev v ZDA aprila na mesečni ravni zrasle za 0,5 odstotka, na letni ravni pa za 2,2 odstotka. To je več, kot so pričakovali analitiki, kar pomeni, da bo inflacija ostala povišana dlje časa, kot so upali vlagatelji. Posledično bodo obrestne mere ameriške centralne banke ostale povišane dlje, kot je bilo pričakovano.

Predsednik ameriške centralne banke (FED) Jerome Powell je dejal: “Nismo pričakovali, da bo lahko. Toda ti podatki o inflaciji so višji, kot je kdo pričakoval. In to nam pove, da moramo biti potrpežljivi in pustiti, da restriktivna denarna politika opravi svoje delo.” Njegove besede so odmevale med vlagatelji, ki so do nedavnega upali, da bo FED letos agresivno znižal obrestne mere. Očitno temu ne bo tako in je znižanje obrestne mere možno šele jeseni. Po včerajšnjih podatkih so se pričakovanja, da bo FED septembra začel zniževati obrestne mere, polegla.

Trg je ugotovil, da bodo obrestne mere ostale povišane

Kljub tem skrbem so se borzni indeksi včeraj zvišali, saj je vlagatelje spodbudilo Powellovo sporočilo, da kljub povišani inflaciji ne pričakuje dviga obrestnih mer. Lindsey Bell, analitičarka pri 248 Ventures, je pojasnila razloge za rast borznih indeksov: “Trg je že ugotovil, da bodo obrestne mere ostale povišane dlje, kot se je mislilo. V zadnjih tednih je bilo celo vprašanje, ali bo FED še enkrat dvignil obrestne mere, a je Powell včeraj dejal, da se zdaj o tem ne razmišlja.”

Poročilo o cenah življenjskih potrebščin v ZDA bo objavljeno danes, kar bi prav tako lahko vplivalo na smer trga. Analitiki v anketi Reutersa ocenjujejo, da bi lahko osnovni tečaj življenjskih potrebščin, ki ne vključuje cen hrane in energije, aprila na mesečni ravni zrasel za 0,3 odstotka, na letni ravni pa za 3,6 odstotka.

Na evropskih borzah je včeraj potekalo previdno trgovanje. Londonski indeks FTSE se je okrepil za 0,16 odstotka na 8428 točk, pariški CAC pa za 0,20 odstotka na 8225 točk. Frankfurtski DAX je po drugi strani zdrsnil za 0,14 odstotka na 18.716 točk.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay