Wall Street močno padel, strah pred recesijo narašča

Tečaji delnic na Wall Streetu so močno padli. Šibki gospodarski kazalniki so namreč obudili strahove pred recesijo, vodilni v ameriški centralni banki so medtem napovedali nadaljnje agresivne dvige obrestnih mer.

Dow Jones je padel za 1,81 odstotka, na 33.296 točk.

S&P 500 zdrsnil za 1,56 odstotka, na 3928 točk.

Indeks Nasdaq je zdrsnil za 1,24 odstotka, na 10.957 točk.

Vsi novi podatki kažejo na slabitev največjega svetovnega gospodarstva

Vsi novi makroekonomski podatki kažejo na slabitev največjega gospodarstva na svetu. Maloprodaja in cene pri proizvajalcih so se decembra znižale bolj od pričakovanj, močno je padla tudi tovarniška proizvodnja.

Vse to je obudilo strahove pred recesijo, medtem ko so vlagatelji v prejšnjih dneh upali na “mehak pristanek” gospodarstva.

“Zdi se, da so vlagatelji končno razumeli, da zajezitev inflacije ni zastonj in da bo imelo Fedovo zaostrovanje monetarne politike gospodarske stroške. Zdi se tudi, da so vlagatelji preveč računali na ‘mehak pristanek’,” pravi Michael Reynolds, strateg pri Glenmede.

V prvih dveh tednih letošnjega leta so tečaji delnic občutno zrasli, saj so inflacijski pritiski v ZDA nekoliko popustili, kar je odprlo prostor Fedu za upočasnitev rasti obrestnih mer.

Največji padec indeksov v mesecu dni

Po večdnevni rasti so včeraj borzni indeksi vendarle padli po najvišji stopnji v zadnjem mesecu.

“Novi ekonomski kazalniki so nekaterim vlagateljem služili za odvzem dobička s trga,” pravi Sam Stovall, strateg pri CFRA.

Vlagatelje sta pretresli tudi izjavi obeh šefov ameriške centralne banke, Jamesa Bullarda in Lorette Mester, da bo treba za zatiranje inflacije ključne obrestne mere dvigniti nad petodstotno raven.

To bi bila višja raven od pričakovanj trga, glede na to, da denarni trg ocenjuje, da bi lahko končna obrestna mera, pri kateri bi Fed zaustavil cikel rasti cene denarja, dosegla 4,88 odstotka.

V središču pozornosti vlagateljev so te dni četrtletni poslovni rezultati bank in podjetij, ki niso preveč navdušujoči.

Analitiki v Reutersovi anketi ocenjujejo, da so zaslužki podjetij iz indeksa S&P 500 v četrtem četrtletju lani v primerjavi z enakim obdobjem leto prej upadli za 2,6 odstotka zaradi visoke inflacije in upočasnjene gospodarske rasti.

Tečaji delnic so se znižali tudi na večini evropskih borz.

Londonski indeks FTSE je oslabel za 0,26 odstotka, na 7830 točk.

Frankfurtski DAX je zdrsnil za 0,03 odstotka, na 15.181 točk. 

Pariški CAC se je po drugi strani okrepil za 0,09 odstotka, na 7083 točk.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Fundacija Gates: Ni prav, da smo ključni financerji svetovnega zdravja

Ni prav, da fundacija Billa in Melinde Gates igra tako pomembno vlogo pri financiranju svetovnega zdravja, vendar se ne bomo ustavili, dokler drugi ne vskočijo, je dejal izvršni direktor fundacije. Gatesova fundacija je bila tarča kritik češ, da je premočna, da na globalno zdravje, vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo preveč vpliva, ne da bi prevzela sorazmerno odgovornost… več tukaj.

By A.K.

Komentar: