Wall Street niz izgub podaljšal na četrti zaporedni dan

Foto: Freepik

Wall Street niz izgub podaljšal na četrti zaporedni dan

Wall Street je podaljšal niz izgub na četrti zaporedni dan, saj so pod pričakovanji ostali poslovni rezultati podjetij in vse večja gotovost, da ameriška centralna banka ne bo tako hitro znižala obrestnih mer, še naprej obremenjujejo razpoloženje vlagateljev.

Industrijski indeks Dow Jones se je znižal za 0,12 odstotka na 37.753 točk. Širši indeks S&P 500 je padel za 0,58 odstotka na 5.022 točk, medtem ko je tehnološko usmerjeni Nasdaq Composite upadel za 1,15 odstotka na 15.683 točk.

To je že tretji zaporedni teden izgub za indeks S&P 500, ki je pod pritiskom zaradi slabih četrtletnih poslovnih rezultatov podjetij in bank. Vlagatelji so v preteklih petih mesecih poganjali cene delnic navzgor, pričakujoč agresivno znižanje obrestnih mer s strani FED-a, ki naj bi se začelo junija.

Možnosti za znižanje obrestnih mer manj

Vendar se možnosti za tako hitro znižanje obrestnih mer zmanjšujejo. Predsednik FED-a Jerome Powell je včeraj opozoril, da v letošnjem letu ni bilo bistvenega napredka pri zniževanju inflacije, kar nakazuje, da bi lahko bila denarna politika restriktivna dlje, kot je bilo sprva pričakovano. Finančni trgi zdaj ocenjujejo, da je junija le 16-odstotna verjetnost znižanja obrestne mere, julija pa približno 46-odstotna.

“Trg se sooča z več dejavniki – inflacija je višja od pričakovane, kar bi lahko pomenilo, da bodo obrestne mere ostale visoke dlje, kot je bilo ocenjeno. Poleg tega so se povečale geopolitične napetosti, zlasti na Bližnjem vzhodu. Vse to so razlogi za trgovce, da umaknejo del svojih dobičkov s trga po res močnem dvigu tečajev delnic v zadnjih petih mesecih,” je komentiral Anthony Saglimbene, strateg pri Ameriprise Financial.

V nasprotju z ZDA so evropski delniški trgi včeraj zabeležili rast. Londonski indeks FTSE se je okrepil za 0,35 odstotka na 7.847 točk, frankfurtski DAX se je rahlo povečal za 0,02 odstotka na 17.770 točk, pariški CAC pa je zrasel za 0,62 odstotka na 7.981 točk.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik