Wall Street ob zaključku tedna dosegel nove rekorde

Foto: Pixabay

Wall Street ob zaključku tedna dosegel nove rekorde

Na Wall Streetu so vlagatelji delovni teden zaključili z rahlim optimizmom, kar je pripomoglo k novim rekordnim vrednostim indeksov S&P 500 in Dow Jones. S tem se nadaljuje pozitivni trend rasti, ki je zaznamoval zadnji teden, mesec in celo prvo četrtletje leta.

Dow Jones je zabeležil rahlo rast za 0,12 odstotka in se ustavil pri 39.807 točkah, medtem ko je S&P 500 pridobil 0,11 odstotka in dosegel 5.254 točk. Nasprotujoč trend je pokazal indeks Nasdaq, ki je zabeležil padec za 0,12 odstotka na 16.379 točk.

Trgovanje na največji svetovni borzi je bilo zaradi bližajočih se velikonočnih praznikov mirnejše, kar ni preprečilo indeksom, da bi zaključili teden na visoki noti.

Pozitivni trendi v prvem četrtletju

Dow Jones je v zadnjem tednu pridobil 0,8 odstotka, S&P 500 pa 0,4 odstotka. Nasproti temu je indeks Nasdaq zabeležil manjši padec za 0,3 odstotka. Vseeno so indeksi skozi marec in prvo četrtletje beležili opazno rast. Tako je Dow Jones v prvem četrtletju zrasel za 5,6 odstotka, S&P 500 pa celo za 10,1 odstotka, medtem ko je Nasdaq pridobil 9,1 odstotka.

Analitiki rast pripisujejo predvsem močni dinamiki tečajev delnic tehnoloških podjetij, ki jih žene evforija okoli razvoja umetne inteligence, kot tudi upanju vlagateljev, da bo ameriška centralna banka v bližnji prihodnosti pričela z zniževanjem obrestnih mer.

Evropske borze sledijo pozitivnemu vzorcu

Podoben trend rasti je bil opazen tudi na evropskih borzah, kjer so indeksi prav tako doživeli rahlo okrepitev. Londonski FTSE je narasel za 0,26 odstotka na 7.952 točk, frankfurtski DAX za 0,08 odstotka na 18.492 točk, pariški CAC pa za simboličnih 0,01 odstotka na 8.205 točk.

Kot kaže, so v prvem četrtletju tudi največji evropski indeksi beležili rast, s STOXX 600 na čelu, ki je zrasel za skoraj 7 odstotkov. Večina evropskih borz bo v petek, zaradi praznovanja velikonočnih praznikov, ostala zaprta, kar dodaja mirnosti na finančnih trgih ob zaključku tega produktivnega četrtletja.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay