Wall Street: po štirih dneh padanja rahlo rase

Na Wall Streetu so se borzni indeksi po štirih dneh padanja nekoliko zvišali, a trgovanje še vedno poteka previdno. Vlagatelji se namreč bojijo, da bo nadaljnje zvišanje obrestnih mer ameriške centralne banke sprožilo recesijo.

Dow Jones je pridobil 0,28 odstotka in je na 32.847 točkah.

S&P 500 je višje za 0,10 odstotka, zdaj je na 3821 točkah.

Indeks Nasdaq je višje za 0,01 odstotka, torej je na 10.547 točkah.

Največja svetovna borza je pod pritiskom od prejšnje srede. FED je takrat sporočil, da bi lahko obrestne mere dvignili na višje ravni od pričakovanj in bi lahko na teh ravneh ostale dlje, kot je bilo pričakovano. Vlagatelji so upali, da bo ameriška centralna banka zaradi popuščanja inflacijskih pritiskov v ZDA v zadnjih mesecih omilila retoriko glede inflacije in obrestnih mer, a se to ni zgodilo.

Kaj bo FED naredil z obrestnimi merami?

Ker FED še naprej zvišuje obrestne mere, se vlagatelji bojijo, da bo gospodarstvo padlo v recesijo, zato so trgovanja previdna.

Včeraj so se borzni indeksi po štirih dneh močnega padca nekoliko zvišali. A razpoloženje na trgu še vedno ni dobro. Makroekonomski podatki namreč kažejo na umirjanje gospodarske rasti, kar pomeni, da bodo pod pritiskom tudi dobički podjetij.

Indeks S&P 500 je na poti do največje letne izgube po finančni krizi leta 2008. V tem letnem času tečaji delnic običajno rastejo, saj vzajemni skladi in drugi veliki vlagatelji krepijo svoje portfelje, kar je običajno za konec leta.

Trg je pod pritiskom vse leto

Analitiki pravijo, da letos običajne rasti cen morda ne bo ali pa bo zelo šibka.

“Trg je bil vse leto pod pritiskom, Fed pa je napovedal nadaljnje zvišanje obrestnih mer in upočasnitev gospodarske rasti. V takšnem okolju vlagatelji nimajo dovolj zaupanja, da bi zdaj vstopili na trg,” pravi Carol Schleif, analitik pri BMO.

Tudi na evropskih borzah se je včeraj trgovalo previdno.

Londonski indeks FTSE se je okrepil za 0,13 odstotka in je na 7370 točk.

Frankfurtski DAX je zdrsnil za 0,42 odstotka, na 13.884 točk.

Pariški CAC pa je nižje za 0,35 odstotka in je na 6450 točkah.

Terminske pogodbe za nafto brent se gibajo pri 80,24 dolarja za sod.

Zlato je vredno 1816 dolarjev za unčo.

By A.K.

Komentar: