Wall Street podpori tehnoloških velikanov višje

Delniški trgi [Foto: Pixabay]

Wall Street podpori tehnoloških velikanov višje

Na Wall Streetu so borzni indeksi danes zrasli, predvsem po zaslugi rasti tečajev delnic več tehnoloških velikanov. Trgovanje je bilo pred praznikom konec tedna umirjeno. Indeks Dow Jones je pridobil 0,13 odstotka, na 39.169 točk, S&P 500 pa za 0,27 odstotka, na 5475 točk. Nasdaq je zrasel za 0,83 odstotka, na 17.879 točk.

Rast indeksa je predvsem posledica rasti tečajev delnic več tehnoloških velikanov. Delnice Nvidie so se podražile za 0,6 odstotka, tečaji Microsofta in Appla pa so poskočili za več kot dva odstotka. Trgovanje je bilo umirjeno, ker ni bilo pomembnih novic in ker je bil na predvečer dneva neodvisnosti, zaradi česar v četrtek v ZDA ne bo posla, obseg trgovanja zmanjšan.

V petek bo objavljeno poročilo o zaposlovanju v ZDA, ki običajno vpliva na smer trga, saj kaže, kako močan je trg dela in kako močno rastejo plače. To pa kaže, koliko bi se lahko okrepila potrošnja, vključno z inflacijo.

Rast tudi na evropskih borzah

Vlagatelji upajo na umiritev inflacije, kar bi okrepilo upanje na izdatnejše znižanje obrestnih mer s strani Ameriške centralne banke v letošnjem letu. Vodilni v FED-u že dlje časa trdijo, da je inflacija še vedno precej nad ciljnimi ravnmi centralne banke pri dveh odstotkih in ocenjujejo, da je možno eno znižanje obrestne mere do konca leta.

Na drugi strani trg ocenjuje, da bo FED do konca leta dvakrat znižal obrestne mere, in sicer s septembrom.

Tečaji delnic so se včeraj zvišali tudi na evropskih borzah. Londonski indeks FTSE se je okrepil za 0,03 odstotka, na 8166 točk, medtem ko se je frankfurtski DAX zvišal za 0,30 odstotka, na 18.290 točk, pariški CAC pa za 1,09 odstotka, na 7561 točk.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay