Wall Street prvi delovni dan v novem letu padel

ByA.K.

5. januarja, 2023 , , , ,

Wall Street je prvi delovni dan v novem letu padel

Na Wall Streetu sta predvčerajšnjim, prvi delovni dan v novem letu, indeksa S&P 500 in Nasdaq močno padla. Padec je bil predvsem posledica močnega padca tečajev delnic tehnoloških velikanov Tesla in Apple.

Dow Jones je izgubil 0,03 odstotka, na 33.136 točk.

S&P 500 je zdrsnil za 0,40 odstotka, na 3824 točk.

Ideks Nasdaq je zdrsnil za 0,76 odstotka, na 10.386 točk.

Slab začetek leta na največji borzi na svetu je bil v veliki meri posledica 12-odstotnega padca tečaja delnice Tesle, potem ko je proizvajalec električnih avtomobilov v zadnjem lanskem četrtletju poročal o nižjih dobavah od pričakovanih.

Pritisk na S&P 500 in indeks Nasdaq je tudi posledica 3,7-odstotnega padca tečaja Applove delnice. Azijski mediji poročajo o šibkem povpraševanju po telefonih iPhone in zmanjšanju proizvodnje na Kitajskem.

Precej, v povprečju za 3,6 odstotka, so se znižali tudi tečaji delnic v energetskem sektorju. Zaradi bojazni trgovcev pred oslabitvijo gospodarske rasti in s tem povpraševanja so se znižale tudi cene nafte.

“Lansko leto je bilo grozno”

Tako se je na prvi delovni dan novega leta nadaljevalo padanje tečajev delnic, potem ko je lani indeks S&P 500 potonil za več kot 19 odstotkov, kar je bil njegov največji padec po svetovni finančni krizi leta 2008.

To je bila posledica agresivnih dvigov obrestnih mer ameriške centralne banke za zajezitev inflacije, ki je sredi leta dosegla najvišjo raven v več kot 40 letih.

“Lansko leto je bilo grozljivo za borzo. Razlogi za to niso izginili samo zato, ker se je začelo novo leto. Vlagatelji so še vedno zaskrbljeni zaradi inflacije in zvišanja obrestnih mer s strani Fed. Dokler situacija ne postane jasnejša, je težko pričakujte znatno rast trga,” pravi Michael James, direktor pri Wedbush Securities.

Čaka se nova seja Feda

Inflacijski pritiski so se v zadnjih mesecih zmanjšali, kar podpira upanje, da bo Fed kmalu končal svoj cikel zviševanja obrestnih mer, vendar se vlagatelji bojijo, da bo gospodarstvo letos padlo v recesijo in bodo obrestne mere ostale visoke dlje, kot je bilo pričakovano.

Vlagatelji bodo zato v sredo osredotočeni na objavo zapisnika z lanske seje Feda, ki bi vlagateljem lahko dal nove smernice.

Tečaji delnic na evropskih trgih pa so včeraj zrasli že drugi dan zapored. Londonski indeks FTSE se je okrepil za 1,37 odstotka, na 7554 točk. Frankfurtski DAX je višje za 0,80 odstotka, na 14.181 točk. Pariški CAC se je povzpel za 0,44 odstotka, na 6623 točk.

Foto: Pexels