Wall Street raste, vlagatelji v ZDA pričakujejo nižjo inflacijo

ByAna Koren

11. januarja, 2023 , ,

Wall Street raste, vlagatelji v ZDA pričakujejo nižjo inflacijo

Borzni indeksi na Wall Streetu so zrasli, saj vlagatelji pričakujejo popuščanje inflacijskih pritiskov v ZDA. Zaradi slednjega bi lahko Ameriška centralna banka (FED) manj agresivno zaostrovala denarno politiko.

Dow Jones je pridobil 0,56 odstotka, na 33.704 točk. S&P 500 se je zvišal za 0,70 odstotka, na 3919 točk. Indeks Nasdaq je višje za 1,01 odstotka, na 10.742 točk.

Indeksi so po rahlem padcu dan prej te izgube včeraj povrnili, saj vlagatelji upajo na popuščanje inflacijskih pritiskov in manj agresiven Fed v prihodnjih mesecih.

Vlagatelji upajo na manj agresiven FED

Poudarek je bil na predstavitvi predsednika Feda Jeroma Powella na sestanku, ki ga je sponzorirala švedska centralna banka, vendar Powell ni omenil denarne politike.

Dejal je le, da je v boju proti inflaciji ključna neodvisnost FED-a.

“Vsi spremljajo vsako besedo FED-a in Powell tokrat res ni rekel ničesar o tekoči denarni politiki,” je dejal Tim Ghriskey, strateg pri Ingalls & Snyder.

Vodilni v FED-u v zadnjih dneh sicer govorijo, da je treba obrestne mere, da bi zatrli inflacijo zvišati, tudi nad 5 odstotkov.

Vlagatelji kljub temu upajo na manj agresiven FED. Na denarnem trgu ocenjujejo, da bodo vodilni v FED-u na februarskem zasedanju zvišali ključne obrestne mere za 0,25 odstotne točke in ne za 0,50 točke, kot so storili na zadnjem zasedanju lani.

Pričakovati je upad dobičkov podjetij iz indeksa S&P 500

V četrtek bo objavljeno decembrsko poročilo o cenah življenjskih potrebščin v ZDA, ki bo verjetno pokazalo, da se inflacijski pritiski še naprej zmanjšujejo.

Obstaja nekaj indicev, da se inflacija občutno znižuje. “Vlagatelji upajo, da bo zmanjševanje dovolj močno, da bo pritegnilo pozornost FED-a,” pravi Ghriskey.

V ZDA se konec tedna začenja sezona objav četrtletnih poslovnih rezultatov podjetij, ki bi lahko pomembno vplivala na smer trga v prihodnjih tednih.

Analitiki v Reutersovi anketi ocenjujejo, da so zaslužki podjetij iz indeksa S&P 500 v četrtem četrtletju lani v primerjavi z enakim obdobjem leto prej upadli za 2,2 odstotka zaradi visoke inflacije in upočasnjene gospodarske rasti.

Tečaji delnic na evropskih borzah so se znižali. Londonski indeks FTSE je oslabel za 0,39 odstotka, na 7694 točk. Frankfurtski DAX je zdrsnil za 0,12 odstotka, na 14.774 točk. Pariški CAC je nižje za 0,55 odstotka, na 6869 točk.

vir

Ne spreglejte…

Cene nafte blizu 80 dolarjev, trgovci čakajo na FED

Cene nafte so včeraj na mednarodnih trgih ostale blizu 80 dolarjev. Trgovci medtem čakajo na signale Ameriške centralne banke (FED) o zvišanju obrestnih mer, da bi ocenili njihov vpliv na gospodarstvo in povpraševanje… več tukaj.