Wall Street: Tehnološki velikani poganjajo rast borznih indeksov

Foto: Freepik

Wall Street: Tehnološki velikani poganjajo rast borznih indeksov

Wall Street je včeraj doživel pozitivno obrat po izgubi prejšnjega tedna, predvsem zaradi impresivne rasti delnic več tehnoloških gigantov. Indeks Dow Jones se je okrepil za 0,20 odstotka na 38.790 točk, S&P 500 je narasel za 0,63 odstotka na 5.149 točk, medtem ko je Nasdaq zabeležil rast za 0,82 odstotka na 16.103 točke. Omenjena rast S&P 500 in Nasdaq je bila predvsem posledica večjega zanimanja za delnice tehnoloških velikanov.

V ospredju novic, ki so prispevale k rasti, je bila Tesla, katere delnice so po napovedi podražitve nekaterih modelov električnih avtomobilov v Evropi, poskočile za več kot 6 odstotkov. Alphabet (matično podjetje Googla) ni zaostajalo, saj so njegove delnice skočile za štiri odstotke po razkritju, da Apple načrtuje vgradnjo Googlovega orodja Gemini AI v nove modele iPhone.

Apple naj bi se z Googlom in OpenAI pogajal za integracijo AI v iPhone

V svežem razkritju, ki v tehnoloških krogih precej odmeva, je Apple v središču pozornosti zaradi svojih tekočih pogovorov z Google in OpenAI. Te razprave so usmerjene v potencialno vključitev Geminijeve generativne umetnosti inteligence (AI) od Googla in OpenAI-jevega ChatGPT v iPhone naprave. To morebitno sodelovanje bi lahko pomenilo pomemben korak naprej za Apple, saj bi uporabnikom iPhone omogočilo dostop do naprednih AI funkcij neposredno preko njihovih mobilnih naprav… več tukaj.

Investitorji nestrpno pričakujejo tudi to tedensko srečanje ameriške centralne banke, kjer je pričakovati, da bo obrestna mera ostala nespremenjena. Glede na to, da inflacija zadnja dva meseca ostaja povišana zadnje, se zmanjšuje verjetnost za znižanje obrestnih mer s strani FED-a v juniju. “Današnja rast delnic ponuja priložnost vlagateljem, da pred morebitnimi slabimi novicami FED-a realizirajo del dobička,” komentira Sameer Samana iz Wells Fargo Investment Institute.

V pričakovanju nižanja obrestnih mer

Analitiki iz Goldman Sachs so spremenili svojo napoved, zdaj pričakujejo tri znižanja obrestnih mer v letošnjem letu, v primerjavi s prej pričakovanimi štirimi, zaradi obstojne inflacije. V tem kontekstu je Samana izpostavil, da kljub trenutni rasti, visoka vrednotenja tehnoloških delnic in možnost, da bo FED obrestne mere obdržal na povišanih ravneh dlje od pričakovanj, predstavljajo negotovost za nadaljnjo rast trga.

Medtem ko je Wall Street zabeležil rast, so evropske borze včeraj izkazale manjši padec. Londonski FTSE je zdrsnil za 0,06 odstotka na 7.722 točk. Frankfurtski DAX je nižji za 0,02 odstotka na 17.932 točk. Pariški CAC pa je zabeležil padec za 0,20 odstotka na 8.148 točk. Ta trend kaže na raznoliko dinamiko na globalnih finančnih trgih, pri čemer vlagatelji ostajajo pozorni na morebitne spremembe v politiki centralnih bank in nadaljnje gibanje na tehnološkem sektorju.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik