Wall Street padel že tretji dan zapored. Bo FED, da bi zajezil inflacijo zvišal obrestne mere?

Na Wall Streetu so delnice padle že tretji dan zapored. Vlagatelji se namreč bojijo, da bo Ameriška centralna banka zvišala obrestne mere na višje ravni od pričakovanih, saj trg dela ostaja močan.

Dow Jones je padel za 0,76 odstotka, na 33.044 točk. Padel je tudi S&P 500 in zdrsnil na 3898 točk. Indeks Nasdaq se je znižal za 0,96 odstotka, na 10.852 točk.

Indeksi so bili pod pritiskom, saj so novi podatki pokazali, da je trg dela v ZDA ostal močan. Prejšnji teden je bilo namreč število vlog za pomoč brezposelnim manjše od pričakovanega.

In ker si Fed med drugim prizadeva oslabiti povpraševanje po delovni sili in stroške dela, ti podatki pomenijo, da bi centralna banka lahko zvišala obrestne mere na višje ravni od pričakovanih.

Omenja se velik dvig ključnih obrestnih mer za zajezitev inflacije

V prvih dveh tednih letošnjega leta so tečaji delnic občutno zrasli. Inflacijski pritiski v ZDA so nekoliko popustili. Ugibanja, da bi lahko bil FED v prihodnje manj agresiven pri zaostrovanju denarne politike, pa so prevladala.

Toda večina vodij FED-a v teh dneh pravi, da bodo morali zvišati ključne obrestne mere nad 5-odstotno raven, da bi zajezili inflacijo.

To bi bila višja raven, kot pričakujejo trgovci, glede na ocene denarnega trga, da bi končna obrestna mera, pri kateri bi FED ustavil cikel zvišanja, lahko znašala 4,89 odstotka.

V središču pozornosti vlagateljev so te dni četrtletni poslovni rezultati bank in podjetij, ki niso preveč navdušujoči.

Analitiki v raziskavi Reuters ocenjujejo, da so zaslužki podjetij iz indeksa S&P 500 v četrtem četrtletju lani zaradi visoke inflacije in upočasnitve gospodarske rasti upadli za 2,8 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem leto prej.

Pred dvema tednoma naj bi se dobiček znižal za 1,6 odstotka.

Tečaji delnic so se včeraj znižali tudi na evropskih borzah. Londonski indeks FTSE je oslabel za 1,07 odstotka, na 7747 točk. Frankfurtski DAX je zdrsnil za 1,72 odstotka, na 14.920 točk. Pariški CAC je nižje za 1,86 odstotka, na 6951 točk.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Košarica živil od začetka popisovanja tokrat najcenejša

Povprečna košarica osnovnih živil, njihove cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 17. januarja stala 41,28 evra. To je najmanj doslej in za okoli 17 odstotkov manj od vrednosti na prvem popisu septembra lani… več tukaj.

By A.K.

Komentar: